Ρωσία-Θα διοργανώσει δημοψηφίσματα στις ρωσόφωνες περιοχές που έχει απελευθερώσει στην Ουκρανία

918
Θα διοργανώσει δημοψηφίσματα στις ρωσόφωνες

Η Ρωσία ετοιμάζεται να διοργανώσει δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της για να αποφασίσουν οι κάτοικοί τους εάν θέλουν να ενωθούν με τον ρωσικό εθνικό «κορμό».

Η Ουκρανία και η Δύση επιμένουν να μην αναγνωρίζουν τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ο οποίος είναι ρωσόφωνος και θεωρεί τον εαυτό του Ρώσο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει «ψευτοδημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (…). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Η Ουκρανία ήδη κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου την Ρωσ’ία πως επιδιώκει «να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» κατ’ εικόνα εκείνου του 2014», όταν προχώρησε στην ανάκτηση της χερσονήσου τις Κριμαίας. Η ανάκτηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός πληθυσμός ξεπερνά το 90% του συνόλου.

Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο ρωσόφωνες περιφέρειες  Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα αλλά η ουσία δεν αλλάζει:

Οι κάτοικοί τους έχουν αποφασίσει να είναι Ρώσοι.

«Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι.

Προφανώς δεν έχουν καταλάβει στο Κίεβο ότι την Μόσχα δεν την πτοούν οι κυρώσεις, αντίθετα προκαλούν περισσότερες ζημιές σε αυτούς που τις επιβάλουν.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την επέμβαση που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας