Το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο "ξεφορτώνεται" τις μετοχές των ΗΠΑ

1495
χρηματιστήριο

 
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ουάσιγκτον έχει εξελιχθεί σε έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους επενδυτές των αμερικανικών μετοχών από ότι το νέο περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων ή των ενεργειών της Fed, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κολοσσού των hedge funds.
Ο Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund Bridgewater, το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως με περιουσιακά στοιχεία περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο διαχειρίζεται τα κεφάλαια περισσότερων από 300 συνταξιοδοτικών ταμείων, κρατικών επενδυτικών ταμείων και άλλων θεσμικών επενδυτών, δήλωσε ότι το πολιτικό κλίμα τον ώθησε να υιοθετήσει πλέον μία αμυντική στάση στις αμερικανικές μετοχές.
Η στάση του Ray Dalio συνδέεται, ίσως, με τον “πόλεμο” που έχει εξαπολύσει η πιο “παγκοσμιοποιημένη” μερίδα του αμερικάνικου κεφαλαίου ενάντια στον Trump, θεωρώντας τον απειλή για τη συνέχεια της “παγκοσμιοποίησης” των αγορών.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ο οποίος έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τον Donald Trump τους τελευταίους μήνες κυρίως για την πολιτική του στο μεταναστευτικό και το εμπόριο, δήλωσε ότι κόβει την έκθεσή του στις ΗΠΑ του σε μια περίοδο αυξανόμενων πολιτικών και οικονομικών διαιρέσεων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε συστήσει τους επενδυτές και στους πελάτες του να αυξήσουν την έκθεσή του στον χρυσό για να προστατευτούν από τον πολικό και οικονομικό κίνδυνο.
Ο Dalio ήταν αρχικά αισιόδοξος για την ικανότητα του Trump να τονώσει την ανάπτυξη μέσω των σχεδίων του για την φορολογική μεταρρύθμιση, τα σχέδια για τις υποδομές και την χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, ωστόσο πλέον θεωρεί ότι η αστάθεια και οι συγκρούσεις που φαίνεται να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο για τον Λευκό Οίκο,  θα βλάψουν την ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις πολιτικές της .
Ο Dalio είπε ότι, σε συνδυασμό με την διόρθωση που έχει ήδη υποστεί η Wall Street τον Αύγουστο, αποφάσισε να γίνει πιο αμυντικός στην έκθεση του στις ΗΠΑ.
Όπως τονίζει, η αστάθεια στην Ουάσινγκτον είναι πιθανό να είναι πιο επιζήμια για τους επενδυτές παρά η νομισματική ή η δημοσιονομική πολιτική. “Η χώρα είναι σήμερα το ίδιο οικονομικά και πολιτικά διαιρεμένη όσο ήταν στην δεκαετία το ’30 κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης”, όπως υπογράμμισε.
Η “μομφή” του Dalio στον Trump και τις αμερικάνικες μετοχές έρχεται μία περίπου εβδομάδα μετά τα γεγονότα στην Βιρτζίνια και την δήλωση Trump η οποία οδήγησε στην αποχώρηση πολλών CEOs μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ από το “πλευρό” του Αμερικανού προέδρου, ενώ η αναταραχή στον Λευκό Οίκο οδήγησε και στην απόλυση του συμβούλου του Trump, Steve Bannon. Εν τω μεταξύ, μία εβδομάδα πριν οι επενδυτές των ΗΠΑ – και όχι μόνο – είχαν “ταρακουνηθεί” από τον λεκτικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας