Το Κυπριακό ξανά στην παγίδα της πενταμερούς με Ελλάδα-Τουρκία-Βρετανία

1190
κυπριακό

Ελλάδα και Κύπρος με τη συναίνεση των παραδομένων και άτολμων κατεστημένων κέντρων τους και υπό την κηδεμονία των ευρωατλαντικών “προστατών” τους, ανίκανες να συλλάβουν τις νέες πραγματικότητες, τάσεις και εξελίξεις, στην περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, βαδίζοντας με πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες από το κακό στο χειρότερο.

Έτσι, Ελλάδα και Κύπρος μετά την παγίδα της Τετραμερούς με Ισραήλ και ΗΠΑ, η οποία συνήλθε στην Αθήνα εν μέσω ανενόχλητης επέλασης του θαλάσσιου Αττίλα-3 στην Κυπριακή ΑΟΖ, έρχεται τώρα η Κυπριακή κυβέρνηση για του Κύπριου Πρόεδρου Ν. Αναστασιάδη να αποδεχθεί, κατά τη συνάντηση του τελευταίου με τον Τουκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την σύγκλιση ξανά νέας παγιδευτικής Πενταμερούς για το Κυπριακό, με την συμμετοχή των “εγγυητριών” κρατών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας!

Με τις διαδικασίες αυτές η Κύπρος “νομιμοποιεί” και επαναφέρει τον αμαρτωλό θεσμό των εγγυητριών δυνάμεων και ταυτόχρονα φέρνει ξανά στο προσκήνιο και σε κεντρικό ρόλο για το μέλλον της Κύπρου, την Τουρκία και την “πονηρά” Βρετανία.

Ποτέ μέχρι τώρα Ελλάδα και Κύπρος δεν αποτελούσαν το όχημα για να αποκτήσει το απομονωμένο Ισραήλ και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα, απρόσμενο αεροπορικό, ναυτικό βάθος, στρατιωτική πρόσβαση στην Κύπρο και ενεργειακή σύνδεση με την Ευρώπη και να αποκτήσουν οι ΗΠΑ οργανικά πιόνια στην Ανατ. Μεσόγειο, με Μεσανατολικό ορίζοντα σε μία φάση απώλειας των ερεισμάτων τους στον ευρύτερο αυτό χώρο και απώλειας της παλιάς παντοδυναμίας τους.

Ελλάδα και Κύπρος σε αιχμαλωσία από ΗΠΑ, Ισραήλ και Βρετανία κινδυνεύουν να γίνουν ο “μεζές” στην διαπραγμάτευση των τελευταίων με την Τουρκία, κάτι που σε μικρογραφία υφίστανται οι Κούρδοι της Συρίας, εξαιτίας και της πολιτικής τους ομηρίας, απέναντι στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από το περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε εκ νέου κάθοδο της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς συνόδου για το Κυπριακό με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, τις δύο κοινότητες και την Ε.Ε ως παρατηρητή.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ αναμένεται και ανακοίνωση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ δεν γίνεται αναφορά σε πενταμερή διάσκεψη, πάρα το ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει συμφωνία για πραγματοποίηση της.

Όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, αυτή θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και αφού πρώτα ενημερωθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτή την ώρα ο Κύπριος Πρόεδρος, προεδρεύει σύσκεψης με στενούς συνεργάτες του, τους οποίους ενημερώνει για τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Αναμένεται ότι θα κάνει δήλωση αργότερα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας