Τουρκικά ΜΜΕ:Ο Νετανιάχου μιλάει με Τουρκία για φυσικό αέριο στην Αν.Μεσόγειο

692
Ο Νετανιάχου μιλάει με Τουρκία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν Hürriyet, Anadolu, Milliıyet και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, είπε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, σχετικά με το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, καθώς πρόκειται για τα πρώτα δημόσια σχόλια που κάνουν λόγο για συνομιλίες με την Τουρκία και έγιναν αργά την Τετάρτη, ενώ απευθυνόταν σε βουλευτές του κόμματος Likud σε προεκλογική εκδήλωση στο Bat Yam στο κεντρικό Ισραήλ.

Επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ διεξάγει επίσης συνομιλίες με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο και ότι οι συζητήσεις περιστράφηκαν και γύρω από το ζήτημα της εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει γενικές εκλογές στις 23 Μαρτίου, οι οποίες θα αποφασίσουν το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου εν μέσω έντονου ανταγωνισμού μεταξύ αντίπαλων κομμάτων.

Ο Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, σχολιάζοντας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο, πριν από μερικές μέρες είπε: “Έχουμε αρκετό για να δικαιολογήσουμε όχι μόνο έναν αγωγό EastMed αλλά θεωρώ πως μαζί με την Κύπρο μπορούμε να δικαιολογήσουμε ακόμα και δυο ή τρεις τέτοιους αγωγούς”. Εξάλλου, αναφερόμενος στον περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό “Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο” (EMGF), σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικός και πως για πρώτη φορά αραβικές, ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ κάθονται στο ίδιο τραπέζι για οικονομικά και στρατηγικά θέματα.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις κατά καιρούς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως “θα προτιμούσαμε να δούμε την Τουρκία ως μέρος της περιφερειακής συνεργασίας παρά ως μια πηγή διαμάχης”.

 

Πέτρος Κράνιας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας