Τουρκία, τα μέτρα των ΗΠΑ και η ανάγκη μιας ανεξάρτητης Ελλάδας

1789

Οι αμερικάνικες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας έχουν φέρει την τελευταία και τον Ερντογάν  σε ένα κρίσιμo σταυροδρόμι: Aναδίπλωση και υποταγή στις ΗΠΑ ή εναλλακτικές πολιτικές με άλλες συμμαχίες.

Η επιλογή της Τουρκίας είναι προφανές ότι ενδιαφέρει ζωηρά την Ελλάδα, διότι θα επηρεάσει και το δικό της μέλλον.

Οι πιέσεις και τα μέτρα των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αφορούν το αντιδημοκρατικό καθεστώς Ερντογάν και τις επεκτατικές του διαθέσεις.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν καμιά ευαισθησία απέναντι σε δικτατορικά καθεστώτα ή και σε επιθετικές πολιτικές χωρών.

Παράδειγμα, οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το μεσαιωνικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ή με τους σιωνιστές σφαγείς του Ισραήλ.

Το πρόβλημα των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν είναι καν ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο άνετα θα θυσίαζαν αν αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα τους.

Το πρόβλημα των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι ότι ακολουθεί έναν δρόμο διαφοροποιήσεων απέναντι στην στρατηγική τους. Αυτός ο δρόμος των διαφοροποιήσεων της Τουρκίας πρέπει να ανακοπεί και η Τουρκία να επιστρέψει στην αμερικανονατοϊκή ορθοδοξία.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων στα κρατικά της ομόλογα έχουν ασφαλώς οικονομικές αιτίες και σχετίζονται με τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Ωστόσο, η κατάρρευση της λίρας και η εκτίναξη των τουρκικών ομολόγων έχει περισσότερο, μάλλον, πολιτικά, παρά οικονομικά, αίτια.

Οι  διεθνείς αγορές είναι πιο πολιτικές από όσο φανταζόμεθα και η αρνητική στάση τους απέναντι στην Τουρκία μπορεί να έχει κυρίως πολιτικά και όχι μόνο οικονομικά κίνητρα.

Οι αγορές ανησυχούν σφόδρα για την “αντιδυτικήπορεία της Τουρκίας.

Δεν είναι εύκολο αυτήν την ώρα να κάνουμε πρόβλεψη για την έκβαση της επίθεσης των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Δεν είναι καθόλου βέβαιον, όμως, ότι οι ΗΠΑ θα κατορθώσουν να γονατίσουν την Τουρκία και να την επαναφέρουν στην στρατηγική τους κατεύθυνση.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν την παλιά τους ισχύ, η οποία ανεπίστρεπτα έχει απολεσθεί.

Οι ΗΠΑ, ακόμα χειρότερα για αυτές, έχουν ανοίξει έναν οικονομικό πόλεμο κυρώσεων με πολλές μεγάλες χώρες ταυτόχρονα και κινδυνεύουν να βρεθούν απέναντι σε ένα ισχυρό πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό μέτωπο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και την Τουρκία.

Οι λαοί όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού λαού, δεν έχουν κανένα συμφέρον να δουν τις ΗΠΑ να βγαίνουν νικήτριες στον πολιτικό-οικονομικό πόλεμο που έχουν ανοίξει με τις ”δυστροπούσες” χώρες.

Μπροστά στην επίθεση των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο να δορυφοροποιηθεί στη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών και να μετατραπεί σε Ουκρανία του Νότου, στο όνομα της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας,  σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο.

Η δορυφορική πολιτική έναντι των ΗΠΑ, που ασκεί η κυβέρνηση Τσίπρα – Κοτζιά, αποτελεί μια μεγάλη παγίδα για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, πολύ περισσότερο που αυτή η παγίδα γίνεται πιο επικίνδυνη από τον αντιρωσικό κατήφορο της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Ελλάδα αυτήν την ώρα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες πραγματικότητες στην Ευρώπη και στον κόσμο καθώς και τις αντιθέσεις στην περιοχή μας, για να αναπτύξει μια νέα ανεξάρτητη αντιϊμπεριαλιστική πολιτική με γνώμονα την προάσπιση της ειρήνης , της ασφάλειας και της ακεραιότητας της.

Αυτή η νέα ανεξάρτητη πολιτική από μια κυρίαρχη Ελλάδα είναι πιο ρεαλιστική σήμερα από ποτέ.

Η χώρα μας, σφίγγοντας γύρω από τον λαιμό της τη θηλιά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τούρκικη απειλή αλλά αντίθετα ενισχύει τη θέση και διαπραγματευτική δύναμη της Τουρκίας, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ότι κινείται στην τροχιά των νέων εξελίξεων και συσχετισμών που διαμορφώνονται στην περιοχή και τον κόσμο.

Η Ελλάδα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της και το μέλλον της θα είναι μόνο μια κυρίαρχη, γνήσια δημοκρατική και ανεξάρτητη πατρίδα με  νέο οικονομικό πρότυπο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κ.Μ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας