“Άνοιγμα” Μέρκελ στον Τραμπ: Ανοίγει δειλά την αγορά στο αμερικανικό LNG

1238
μέρκελ

Σε μία μεταστροφή της έως τώρα στάσης της, η Άγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει, έστω και δειλά, την γερμανική αγορά στο αμερικανικό φυσικό αέριο. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που θεωρείται «νίκη» για τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και θα ικανοποιεί όσους στους κόλπους της κοινότητας πιστεύουν ότι πρέπει να περιοριστεί άμεσα η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερη αγορά ενέργειας της Ευρώπης και οι δεσμοί της με τη Ρωσία σε αυτό το επίπεδο- την ώρα μάλιστα που η Ε.Ε. έχει σε θέσει ισχύ άλλου είδους οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την προσάρτηση της Κριμαίας– επικρινόταν έντονα από αρκετά κράτη- μέλη. Έρχονταν δε σε αντίθεση με το διακηρυγμένο στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό άεριο με την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών. Αυτός είναι και ο στόχος των αγωγών, που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς ρωσική συμμετοχή.

Το Βερολίνο, ωστόσο, δεν εμφανιζόταν να διατεθειμένο να στραφεί σε άλλους προμηθευτές. Τροποποιεί τώρα, αν και δειλά, ίσως και ως άλλοθι, την στάση του, σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, που επικαλούμενοι γερμανικές πηγές, αναφέρει ότι η καγκελάριος Μέρκελ το πρωί μίλησε μία μικρή ομάδα βουλευτών και αποφάσισε να στηρίξει την συγχρηματοδότηση της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για ένα project αξίας 500 εκατ. ευρώ, το οποίο ανοίγει όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, την πόρτα στο αμερικανικό LNG.

O Nτόναλντ Τραμπ πίεζε εδώ και καιρό την Ευρώπη να αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού LNG, θέτοντας το θέμα σε κάθε συζήτηση που γινόταν για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Πρόκειται για ένα κομμάτι που φαίνεται να έχει κεντρικό ρόλο στην προσπάθειά του να ξαναγράψει τους όρους στο διμερές εμπορικό παιχνίδι. Γερμανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ότι το Βερολίνο ευελπιστεί με την κίνησή του θα συμβάλλει στην «εμπορική ειρήνη» ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, αλλά και θα απομακρύνει την αμερικανική απειλή για κυρώσεις σε εταιρείες που συμμετέχουν στον αγωγό Nord Stream 2.

Είναι σαφές λοιπόν πως πιστεύει πως δεν πρόκειται για μία υποχώρηση, αλλά για μία κίνηση, από την οποία η Γερμανία μπορεί να βγει κερδισμένη. Όπως ανέφεραν οι πηγές στην πρωινή συνάντηση η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει την απόφαση ως «ήττα», αλλά ως «στρατηγικής σημασίας επιλογή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας