Τουρκία: Προάγγελος στρατιωτικού Νόμου-Διαταγή Ερντογάν να “νεκρώσουν” τα ΜΜΕ

467
Προάγγελος στρατιωτικού Νόμου

Εντολή να “νεκρώσουν” όλα τα ΜΜΕ της Τουρκίας και να μην μεταδίδουν καθόλου εικόνες πυρκαγιών έδωσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν μέσω του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Ο Ερντογάν απειλεί με φυλακίσεις και λουκέτα το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ.

Το γεγονός αυτό δείχνει πως η Τουρκία αρχίζει να βυθίζεται σε μία κρίση που μπορεί να αποδειχτεί “ιστορική”. Η επιστολή που στάλθηκε στα ΜΜΕ, αναφέρει ότι μπορεί να δημιουργηθεί χάος στην χώρα και να πληγεί το γόητρο και το ηθικό της κοινωνίας μας”

Ποια ελεύθερη έκφραση και ποια ανθρώπινα δικαιώματα; Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα. Συνεπώς είναι ορατός ο κίνδυνος αν η κρίση συνεχιστεί, να επιβληθεί ακόμη και στρατιωτικός νόμος. Και τα χειρότερα έρχονται.

Κινητοποίηση του Στρατού – Φωτιά απειλεί ηλεκτρικό σταθμό

Παράλληλα, τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών ανακοίνωσαν ότι επιστρατεύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις για να βοηθήσουν τους 5.000 πυροσβέστες.

Οι αντλίες νερού της τουρκικής αστυνομίας, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την διάλυση των διαδηλώσεων, έχουν επίσης επιστρατευθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα στην νότια Τουρκία πλησιάζουν τον θερμικό ηλεκτρικό σταθμό του Μίλας, ενώ χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται μπροστά στην προέλαση της φωτιάς που έχει προκαλέσει το θάνατο οκτώ ανθρώπων.

“Εάν δεν μπορέσουμε να σταματήσουμε την φωτιά με εναέρια μέσα.., θα κατευθυνθεί προς τον ηλεκτρικό σταθμό. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”, δήλωσε ο δήμαρχος του Μίλας, Μουχαμέτ Τοκάτ.

Παράλληλα, σε ενημέρωση που έγινε από το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, η Στρατοχωροφυλακή έχει αναπτύξει 2.310 άντρες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, 291 οχήματα, 4 ελικόπτερα σε Αττάλεια, Μούγλα, Isparta και Denizli.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ, ακόμη 400 άντρες των τουρκικών δυνάμεων με 3 UAV, 4 ελικόπτερα, δύο αποβατικά, δυνάμεις του Μηχανικού  και 50 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού έχουν ριχτεί στις μάχες.

Δείτε βίντεο

 

Σιωπητήριο στα τουρκικά ΜΜΕ με διαταγή Ερντογάν

Το Eθνικό Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας, RTÜK, με επιστολή που έστειλε προειδοποίησε τα τηλεοπτικά κανάλια σχετικά με τις πυρκαγιές:

«Οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί πρέπει να αποφεύγουν τον τόνο που μπορεί να παραπλανήσει το κοινό και δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνουν υπερβολικούς ήχους και εικόνες στις ειδήσεις τους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην δείχνετε τρομακτικές και ανησυχητικές εικόνες, ειδικά τις ώρες που τα παιδιά μπορούν να είναι στην οθόνη.

Δεν πρέπει να προβάλετε αστήριχτες ειδήσεις που μπορεί να προκαλέσουν φόβο και πανικό στο κοινό και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Δεν πρέπει να δείχνετε καμένες περιοχές στις οθόνες των τηλεοράσεων. Αν το πράξετε θα ταυτιστείτε με όσους επιθυμούν μια ατμόσφαιρα χάους. Προειδοποιούμε με κυρώσεις και βαριές ποινές (λουκέτο;).

“Θα πληγεί το γόητρο, το ηθικό μας και θα δημιουργηθεί χάος”

Σε κάθε είδους έκτακτες καταστάσεις και καταστροφές στη χώρα μας, η συνεργασία του κράτους, του έθνους και των μέσων ενημέρωσης είναι πολύτιμη όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων. Είναι σαφές ότι αυτή η συνεργασία είναι αναπόφευκτη αυτές τις μέρες που καίγονται τόσο τα δάση όσο και οι καρδιές μας.

Επιθυμία της διοίκησης του κράτους και των ΜΜΕ μας είναι τα τραγικά γεγονότα που έχουν βιωθεί να μην γίνουν κοινωνική κρίση. Είναι πολύ σημαντικό για το ηθικό και το κίνητρο των πολιτών μας και των ομάδων πυρόσβεσης, τα ΜΜΕ να ενεργούν με ευαισθησία με αίσθημα ευθύνης.

Το Ανώτατο Συμβούλιο σας υπενθύμισε προηγουμένως ότι οι ειδήσεις που δίνονται πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ενός στυλ που μπορεί να παραπλανήσει το κοινό. Παράλληλα δεν πρέπει να συμπεριληφθούν παραπλανητικές εικόνες που δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Ενώ οι πυρκαγιές σε 130 διαφορετικά σημεία έσβησαν με επιτυχία από τις ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, εσείς προβάλατε μόνο τις καμένες περιοχές στις οθόνες. Αυτή είναι μια μετάδοση προς την κατεύθυνση που επιθυμούν όσοι περιμένουν μια ατμόσφαιρα χάους.

Από σήμερα, έχουν ξεκινήσει έρευνες από εμπειρογνώμονες της RTÜK προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για επιβολή ποινικών κυρώσεων.

Από αυτή την άποψη, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι εκπομπές για τις δασικές πυρκαγιές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές του νόμου αριθ. 6112, και σε περίπτωση δισταγμού, η επικοινωνία με το Τμήμα Παρακολούθησης και Αξιολόγησης είναι εξαιρετικά σημαντική.

Σε διαφορετική περίπτωση, επαναλαμβάνουμε, θα υπάρξουν βαριές ποινές στους ραδιοτηλεοπτικούς παρόχους.

Aντιδράσεις για την επιστολή

Το μέλος του RTÜK, İlhan Taşcı, ανέφερε πως ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ebubekir Şahin, έστειλε μήνυμα απειλώντας τους διευθυντές ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μέσω “ιδιωτικής γραμμής” με το εξής μήνυμα:

“Mην δείχνετε τις φωτιές διαφορετικά θα σας επιβάλλω πολύ βαριά τιμωρία”.

Ο Taşçı απάντησε πως “Το καθήκον των δημοσιογράφων είναι να μεταφέρουν την αλήθεια στο κοινό και να ακολουθούν την αλήθεια σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον”.

“Δεν μπορεί να είναι δουλειά των ραδιοτηλεοπτικών φορέων να ξεφύγουν από την πραγματικότητα μόνο και μόνο επειδή ο Πρόεδρος της RTÜK θέλει να την απολαύσει. Η απομάκρυνση των καμερών από τις φλόγες δεν σημαίνει ότι οι πυρκαγιές έχουν σβήσει, δυστυχώς, όχι. Αυτές οι κάμερες πρέπει να είναι τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου. Φαίνεται ότι η ευαισθησία, η επίγνωση και η θυσία των ανθρώπων ενόχλησαν τον Πρόεδρο της RTÜK. Αυτή η επίγνωση έλαβε τέλος. Κουνά το δάκτυλο στους εκδότες και τους απειλεί με τιμωρία και “τερματισμό”.

“Ο Πρόεδρος του RTÜK, του οποίου το καθήκον είναι να εποπτεύει και να ρυθμίζει τα ΜΜΕ, εξακολουθεί να κυνηγά τη μετάδοση ενός καναλιού το έτος 2021. Δεν εκπλήσσομαι, αλλά λυπάμαι για τη χώρα μου και τη μετάδοση. Είναι ντροπή!”

Πηγή: warnews247 – Βασίλης Καπούλας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας