Τουρκία: Έτοιμο το γεωτρύπανο «Πορθητής». Ξεκινούν (;) γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

1538
πορθητή

Ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» για να ξεκινήσει γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή της Αν.Μεσογείου είναι θέμα ημερών, καθώς οι ετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο, έφτασαν στο λιμάνι της Αττάλειας τα άλλα δύο ειδικά πλοία υποστήριξης υπεράκτιων γεωτρήσεων.

Πρόκειται για τα υπό νορβηγική σημαία πλοία «Siem Sasha» και «Siem Louisa», ενώ προηγουμένως είχε δέσει στο λιμάνι το πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων «Siem Sophia».

Πρόκειται για τρία πλοία της νορβηγικής εταιρείας «Siem Offshore», που έχει αναλάβει με συμβόλαιο υπεργολαβίας τις δύο πρώτες γεωτρήσεις.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει εμπλοκή και σημαντικά συμφέροντα στην Κύπρο, αφού τρία και μάλιστα νεότευκτα από τα 41 πλοία που διαθέτει, είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο και φέρουν σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τελευταίο δεκαήμερο έγινε και η φόρτωση του γεωτρύπανου με το απαραίτητο υλικό και εξοπλισμό για το πρώτο στάδιο της γεώτρησης.

Προηγουμένως, είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εξασφάλισης των υπόλοιπων υπεργολαβιών για υποστήριξη της πρώτης γεώτρησης του «Fatih» στην ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή, η βάση υποστήριξης στο λιμάνι της Αττάλειας και η βάση και τα ελικόπτερα που θα μεταφέρουν προσωπικό από και προς το γεωτρύπανο.

Αναμένεται εντός ημερών η έκδοση Navtex από πλευράς Τουρκίας, που θα καθορίσει το ακριβές σημείο της γεώτρησης και τη ζώνη προστασίας.

Άγνωστο το που θα «τρυπήσουν» οι Τούρκοι

Στις αρχές Ιουλίου ο κυπριακός Τύπος ότι οι Τούρκοι κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με τον χώρο που θα επιλεγεί τελικά για να γίνει η γεώτρηση.

Πρόσωπα που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προβλέπουν πως ο στόχος θα είναι είτε στα δυτικά της Κύπρου, τουτέστιν ανοιχτά του Ακάμα, ή Βορειοανατολικά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα.

Και αυτό διότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός σπατάλησε αρκετό χρόνο για σεισμικές έρευνες σε αυτές τις δύο περιοχές.

Η τελική απόφαση δεν αποκλείεται να έχει και πολιτική διάσταση και τελικά να επιλεγεί η περιοχή ανοιχτά του Ακάμα, πράγμα που στην ουσία θα αμφισβητεί πλέον και έμπρακτα τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας αλλά και τη συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των τριών χωρών.

Υπενθυμίζεται πως αποτελεί πάγια τουρκική θέση πως οι ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εφάπτεται σε κανένα σημείο με την ελληνική, θέση που με βάση το δίκαιο της θάλασσας είναι εσφαλμένη, αφού η ελληνική ΑΟΖ επεκτείνεται νοτιανατολικότερα από ό,τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι λόγω του Καστελόριζου.

Άλλη εστία έντασης στο μέλλον θα μπορούσε να είναι οι γεωτρήσεις του αμερικανικού κολοσσού ΕXXON σε θαλάσσιο οικόπεδο της κυπριακής Δημοκρατίας η οποίες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο με Δεκέμβριο του 2018 και στο πλαίσιο των οποίων αναβαθμίστηκαν σημαντικά οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου.

*Πηγή: PRONews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας