Τεράστιο πύρινο μέτωπο σε Βαρνάβα-Καπανδρίτι-Κάλαμο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

1822
μέτωπο

Χάος επικρατεί με την διαχείριση της κατάσβεσης των πυρκαγιών λόγω αιφνιδιασμού των Αρχών, έλλειψης μέσων, συχνά και νερού, περιορισμένου αριθμού ανθρώπινου δυναμικού για την κατάσβεση και σχεδόν πλήρους απουσίας κυβερνητικής σοβαρότητας και ικανότητας συντονισμού.
Στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα εκδηλώνεται όλο το πρόβλημα της ανεπάρκειας και της έλλειψης σοβαρότητας από αυτήν την κυβέρνηση.
Δραματική παραμένει η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου από τη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα και καίει μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη.
Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά καίει το Βαρνάβα, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού. Η φωτιά στην περιοχή εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος. Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέτωπο κατευθυνόταν προς την παραλία Βαρνάβα, ενώ λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι εκδηλώθηκε ένα νέο, στο Καπανδρίτι κοντά στην περιοχή της μονής Αναλήψεως. Μάλιστα, εκκενώθηκε το μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ είχε εγκλωβιστεί μια γυναίκα σε σπίτι στην οδό Βάρναλη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και στον Κάλαμο στη θέση Αγκώνα όπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Σπύρο Γεωργίου η δυσκολία με τη συγκεκριμένη φωτιά είναι ότι κινείται αναμεσα μικτής ζώνης, δάσους και κατοικιών και δυσκολεύει πολύ τις δυνάμεις.
Τα μέτωπα σε Κάλαμο και Βαρνάβα αναζωπυρώνονται διαρκώς καθώς ο άνεμος αλλάζει συνεχώς διευθύνσεις πυροδοτώντας νέες εστίες φωτιάς.  Είναι χαρακτηριστικό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, ότι η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων.
Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της. Τα στρατόπεδα είχαν εκκενωθεί τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα, ενώ οι αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση κατασκηνώσεων στο Γραμματικό.
Οπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς.
Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη.


«Μάχη» να μην φθάσει η φωτία στο Καπανδρίτι και στο Γραμματικό
Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται να «κρατηθεί» η φωτιά στο ανατολικό μέτωπο του Βαρνάβα και να μην προχωρήσει σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Καπανδρίτι, αλλά και προς το Γραμματικό.
Πολλές ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη με το πρώτο φως της ημέρα να κάνουν ρίψεις νερού.
Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.
Σημειώνεται ότι αρκετά οχήματα έχουν έρθει από την επαρχία ενώ πιθανόν θα έρθουν και άλλες ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.


Διακοπή κυκλοφορίας στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα
Νωρίτερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία.
Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων όπου είχε διακοπεί χθες.

Αίσιο τέλος στο θρίλερ με τον αγνοούμενο
Αίσιο τέλος είχε τελικά η αναζήτηση ενός μόνιμου κατοίκου της περιοχής του Βαρβάνα. Ο κ. Παπαγιαννίδης δεν έχει έρθει σε επαφή με τους οικείους του τις τελευταίες ώρες και οι συγγενείς του λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης που επικράτησε όλη τη νύχτα αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες ανησυχούσαν. Τελικά ο άνδρας εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Η δραματική δήλωση της προέδρου της κοινότητας Βαρνάβα
«Καίγονται τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, κάνοντας με τρεις λέξεις μια γλαφυρή περιγραφή για την σκηνές Αποκάλυψης που εκτυλίσσονται στην περιοχή.
Η κυρία Ασημακοπούλου ανέφερε ακόμη ότι ένα σπίτι στα όρια του οικισμού στην περιοχή Κοκορέτσια έχει πιάσει φωτιά επανέλαβε: «Καίγονται τα πάντα στον Βαρνάβα. Παρόλο που επιχειρούν αεροπλάνα δεν έχει αναχαιτιστεί η φωτιά» είπε μεταξύ άλλων  και έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων, καθώς και για υδροφόρες λέγοντας «θέλουμε υδροφόρες, κάηκαν δύο αντλιοστάσια στο χωριό με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τροφοδοτήσω την κεντρική δεξαμενή και κατά συνέπεια δεν έχουν νερό οι κρουνοί, θέλω υδροφόρες».
Το πύρινο μέτωπο που απειλεί τον Βαρνάβα, σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας, είναι αυτό που ξεκίνησε από τους Αγίους Αποστόλους καταστρέφοντας αρκετά σπίτια. «Όταν ξεκίνησε η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ήρθε μόνο ένα ελικόπτερο και ήταν για γέλια η κατάσταση, γύρισε ο αέρας και τέρμα» περιέγραψε η κυρία Ασημακοπούλου για ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες.

Αντιδήμαρχος Ωρωπού: Από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές
«Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε χθες, στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειτουργήσουν οι κρουνοί» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ωρωπού Κώστας Δέδες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια, υπάρχουν αυτή την ώρα συνεργεία της ΔΕΗ για αποκατάσταση των ζημιών».
«Υπήρχαν πολλές φωτιές που τις προλάβαμε, τη χθεσινή φωτιά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να την προλάβουμε και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο κ. Δέδες και πρόσθεσε πως «όλα τα συνεργεία του δήμου εργάζονται από χθες για αποκατάσταση των ζημιών».

Η δραματική νύχτα
Στην περιοχή του Καλάμου από τη νύχτα άρχισαν να πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προώθησαν τη φωτιά προς το Μικροχώρι, τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία. Η φωτιά στον Κάλαμο, ενώ αργά το απόγευμα έμοιαζε να έχει καλύτερη εικόνα γύρω στις 9 το βράδυ της Κυριακής αναζωπυρώθηκε, τα μέτωπα πολλαπλασιάστηκαν και η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις από εκείνη την ώρα και ακολούθως, κατά τη διάρκεια της νύχτας και καθώς δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση τα εναέρια μέσα κατάσβεσης.
Τα πρώτα πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο καναντέρ άρχισαν να επιχειρούν με το πρώτο φως, στις 06:23 στο Βαρνάβα για τις πρώτες ρίψεις.






















ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας