Τεράστιες οι ζημιές στον κλάδο της εστίασης από το lockdown

977
εστ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη μαζική εστίαση η απόφαση για μερικό lockdown από την ερχόμενη Τρίτη και για έναν μήνα στις επιχειρήσεις του κλάδου, που βρίσκονται στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, αλλά κυρίως για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, τα οποία χαρακτηρίζονται από παράγοντες της αγοράς ανεπαρκή και άτολμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο “το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε είναι ξεπερασμένο”, αφού όπως σημείωσε “οι ανάγκες των επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το πρώτο lockdown είναι μεγαλύτερα”. Για άτολμα μέτρα που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα κάνουν λόγο και στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) ..

Επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και στελέχη του κλάδου που μίλησαν στο Capital.gr, εκτιμούν ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις του κλάδου θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας.

Τι ζητά ο κλάδος της εστίασης από την Κυβέρνηση 

Τι ζητά όμως ο κλάδος από την Κυβέρνηση; Η ΕΠΟΕΣ ζητά να θεσπισθεί υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για τους επόμενους 12 μήνες όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό προκειμένου να μετακυλήσει μέρος αυτής της μείωσης και στον καταναλωτή και να δοθεί πλήρης αναστολή καταβολής των μισθωμάτων στις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΠΟΕΣ, “αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι ένα πακέτο μακροπρόθεσμων τολμηρών μέτρων στήριξης για να μπορούν οι επιχειρήσεις του κλάδου να κάνουν στοιχειώδη επιχειρηματικό προγραμματισμό σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία”.

Η ΠΟΕΣΕ ζητά ειδικό επιδοτούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης, μείωση κατά 40% των ενοικίων έως και τον Μάρτιο και κάλυψη 100% των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για το επόμενο εξάμηνο, κάτι που όπως υποστηρίζει θα επιβαρύνει λιγότερο των κρατικό προϋπολογισμό από τις αναστολές σύμβασης εργασίας. Επίσης οι “μικροί” της μαζικής εστίασης ζητούν αναστολή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τον Μάιο του 2021, και απαλλαγή των επιχειρήσεων του κλάδου από τα δημοτικά τέλη.

“Ουσιαστική στήριξη” από την κυβέρνηση ζητούν και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες περισσότερων από 250 επιχειρήσεων. Επίσης, ζητούν για τουλάχιστον έναν χρόνο μείωση του ΦΠΑ στο 6%, περιορισμό των εισφορών στο 25%, επανένταξη στις χαμένες ρυθμίσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν από τα lock down και τα επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας