Τα ΑμεΑ δικαιούνται μια ζωή με αξιοπρέπεια, Δημήτρης Στρατούλης, στο συνέδριο της ΕΣΑμεΑ

2033
νδ

Στο συνέδριο της ΕΣΑΜΕΑ παραβρέθηκε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και πρώην Υπουργός Κοινωνικής ασφάλισης, όπου μιλώντας σε εκατοντάδες συνέδρους, ανάφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
        «Κατ’ αρχή θα ήθελα να ευχαριστήσω το προεδρείο της ΕΣΑμεΑ, τις ομοσπονδίες και συλλόγους μέλη τους για τη συνεχή, γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία, την οποία είχαμε από τις 21/01/2015 μέχρι τις 20/07/2015, που ήμουν Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτή η συνεργασία μας είχε ως αποτέλεσμα να ψηφιστούν 13 νομοθετικές ρυθμίσεις, που έλυναν πολλά χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, όχι για λόγους φιλανθρωπίας ή ελεημοσύνης, αλλά γιατί ήταν δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις της ΕΣΑμεΑ και του αναπηρικού κινήματος και έπρεπε να λυθούν.
        Δυστυχώς ακολούθησε η έγκριση του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και από τους βουλευτές από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ, με την οποία διαφώνησα και γι’  αυτό κι εγώ κι άλλοι σύντροφοι μου επιλέξαμε να είμαστε συνεπείς με τις αξίες, τις αρχές και τις δεσμεύσεις μας απέναντι σ’ εσάς και σε ολόκληρο το λαό, παρά να κρατήσουμε υπουργεία, βουλευτικές έδρες και κρατικά αξιώματα.
Επτά χρόνια συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής, από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουν οδηγήσει, αφ’ ενός στην αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας και σε δυσθεώρητες περικοπές στην χρηματοδότηση δομών ημερήσιας και κλειστής φροντίδας, αφ’ ετέρου τα ΑμεΑ στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Εσείς τα ΑμεΑ και οι οικογένειές σας βιώνετε καθημερινά τον δικό σας Γολγοθά από τις ασκούμενες ανάλγητες μνημονιακές πολίτικες, οι οποίες σας στερούν κεκτημένα δικαιώματα που αποκτήσατε με τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος.
Οι δανειστές απαιτούν, στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης, τη δραστική περικοπή κατά εκατοντάδες εκατομμύρια (0,5 του ΑΕΠ, 900 εκ. περίπου ετησίως) της δημόσιας κοινωνικής δαπάνης για τα 35 συνολικά κοινωνικά, προνοιακά, οικογενειακά και κυρίως αναπηρικά επιδόματα, που χορηγούνται σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες στη χώρα μας και αποτελούν την ελάχιστη κρατική προστασία. Κυβέρνηση και δανειστές θέλουν να συγχέουν σκόπιμα το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που δίνεται στους φτωχούς λόγω της φτώχιας τους, με τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, που κατακτήθηκαν μ’ αγώνες για τα ΑμεΑ, γιατί είναι αυτά που είναι, που έχει συνέπειες στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες τους και στη ζωή των οικογενειών τους και γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι μίας δημόσιας και καθολικής κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής.
Οι όποιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι δεν θα θιγούν τα αναπηρικά και τα οικογενειακά επιδόματα, δεν μας καθησυχάζουν, αφ’ ενός γιατί αυτή έχει αναλάβει αντίστοιχες δεσμεύσεις με το 3ο μνημόνιο, αφ’ ετέρου επειδή δεν θέλει να προτείνει εναλλακτική λύση απέναντι στη χρηματοδότηση των δανειστών και τα συνεπακόλουθα μνημόνια λιτότητας, δηλαδή την έξοδο από την ευρωζώνη, την έκδοση εθνικού νομίσματος που να συνοδεύεται από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα.
Με τη μεγαλειώδη πανελλαδική συγκέντρωση της ΕΣΑμεΑ και του αναπηρικού κινήματος στις 2/12/2016 δώσατε το δικό σας μήνυμα στους δανειστές, στην κυβέρνηση και σ’ ολόκληρο το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο ότι δεν αποδέχεστε να οδηγηθείτε σε κοινωνική γενοκτονία και ότι διεκδικείτε μια ζωή με ποιότητα και αξιοπρέπεια. Αυτή η κινητοποίηση σας πρέπει να είναι ο οδηγός σας, για το πως θα κινηθείτε ενωτικά, μαζικά και αγωνιστικά μαζί με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα την επόμενη περίοδο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της υγείας και της ίδιας της ζωής σας.
Η δική μας γνώμη είναι ότι, όσο συνεχίζονται τα μνημόνια της λιτότητας, οι κατακτήσεις του αναπηρικού κινήματος και τα δικαιώματά σας θα μπαίνουν σε διαρκή αμφισβήτηση.
Επομένως ο αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα μνημόνια της φτωχοποίησής σας και από τις δανειακές συμβάσεις της ντροπής και της υποτέλειας συνεχίζεται. Για μια Ελλάδα κυρίαρχη, με εθνικό νόμισμα, χωρίς μνημόνια της λιτότητας με δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.
Καλούς αγώνες.»
 
Δείτε την ομιλία στο βίντεο που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας