“Ταξική μεροληψία” και εργοδοτική αυθαιρεσία

2180
μεροληψία

Διαστάσεις απροκάλυπτης πρόκλησης προσλαμβάνουν οι εκδηλώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας που φτάνει ακόμη και σε ξυλοδαρμούς, σε εξαναγκασμό επιστροφής του δώρου των Χριστουγέννων με μεθόδους μαφιόζικης προέλευσης, ακόμη και με άρνηση αναγνώρισης υπουργικών εγκυκλίων για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων.

Τον ξυλοδαρμό δύο τουλάχιστον διανομέων φαγητού από εργοδότες και μπράβους, μέσα στον Δεκέμβριο, ακολούθησε η καταγγελία πλήθους περιπτώσεων απόσπασης του δώρου Χριστουγέννων από τους εργοδότες μετά την καταβολή του, είτε αμέσως μετά την ανάληψή του από ΑΤΜ όπου παραβρίσκεται και ο εργοδότης ή κάποιος μπράβος του, είτε ακόμη και με επισκέψεις στα σπίτια των εργαζομένων και στην απόσπαση μέσω απειλών.

Απέναντι σε όλα αυτά τα ανηχυχητικά φαινόμενα, η κυβέρνηση της “ταξικής μεροληψίας” σηκώνει τα χέρια και σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις ευθύνες της, καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν κάθε εκδήλωσή τους.

Κάτι που και αναγκαίο είναι και ήδη γίνεται σε πολλές περιπτώσεις, ενώ είναι φανερό ότι η συνέχιση αυτών των πρακτικών ουδόλως έχει απασχολήσει το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, από το οποίο απαιτείται νομοθετική παρέμβαση που να καθιστά αυτεπάγγελτη τη δίωξη στις περιπτώσεις καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατά συνέπεια και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, που βρίσκονται υπό διάλυση.

Χαρακτηριστική της κυβερνητικής αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι η προτροπή των εκπροσώπων των διανομέων φαγητού που διαμαρτύρονταν για τα συνεχιζόμενα θανατηφόρα “ατυχήματα”, από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη, να συνιστούν στους εργοδότες την εφαρμογή υπουργικής εγκυκλίου, την οποία, εντούτοις, οι τελευταίοι αρνούνται να αναγνωρίσουν! Και η κυβέρνηση, που κατεξευτελίζεται με την αγνόηση των εγκυκλίων της, να δηλώνει αναρμόδια για την εφαρμογή τους.

Έχουμε ξαναδεί υποτακτικούς στην εργοδοτική ασυδοσία, όπως έχουμε δει τόσες και τόσες φορές συγκάλυψη εργοδοτικών εγκλημάτων. Αλλά κυβέρνηση που να δηλώνει αναρμόδια για την επιβολή των αποφάσεών της δεν είχαμε ξαναζήσει. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση αυτή είναι τόσο αποτελεσματική στη λήψη αντεργατικών μέτρων.

Λόγω “ταξικής μεροληψίας”, βέβαια. Προς την πλευρά που ευνοείται και που τα συμφέροντά της υπερασπίζεται ως κόρη οφθαλμού η κυβέρνηση των “αναρμόδιων”!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας