Λαϊκή Ενότητα: Να μειωθεί στα 21€/χιλιόλιτρο ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

877

Αποτελεί πρόκληση αλλά και απόδειξη κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης, να συνεχίζεται η τρομακτική υπερφορολόγηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

 Η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν λόγω και της μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να εκτοξευθεί φέτος πάνω από 1,20 € το λίτρο.

Η αύξηση της τιμής του πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι το καθιστά απλησίαστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Συνεπώς καθίσταται επιτακτική ανάγκη να επανέλθει ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν το 2009, δηλαδή στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο από τα 280€ που είναι σήμερα μετά τις αυξήσεις των τριών μνημονίων.

Η μεγάλη αυτή αύξηση σε συνδυασμό με την μείωση των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών, λόγω των μνημονιακών πολιτικών και τον δραστικό περιορισμό του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% με αποτέλεσμα να είναι σήμερα στα 12,5 λεπτά του ευρώ το λίτρο, σαν συνέπεια του τρίτου μνημονίου, έχει μετατρέψει το δικαίωμα της θέρμανσης σε είδος πολυτελείας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Ειδικά τη φετινή χρονιά, η νέα αύξηση των τιμών θα έχει ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» ακόμα περισσότερες οικογένειες.

Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι το δικαίωμα στη θέρμανση πρέπει να το έχουν όλοι οι πολίτες, γι’ αυτό κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σήμερα, ως ελάχιστο άμεσο μέτρο, η ΛΑ.Ε απαιτεί να ψηφίσει άμεσα η κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για να επανέλθει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2009 δηλαδή στα 21 €/χιλιόλιτρο.

Αυτό είχε ζητήσει και το 2013 και το 2014 σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του τότε  ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε με τροπολογίες, που είχε υπογράψει και καταθέσει.

 Επιπλέον απαιτούμε:

 – Να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα και να «κατέβει» στο χαμηλό συντελεστή

 – Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και

 – Να επανέλθει το επίδομα θέρμανσης στα 25 ευρώ από τα 12,5 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα.

 Όλα αυτά είναι στοιχειώδη μέτρα  για  να έχουν το φετινό χειμώνα εκατομμύρια πολίτες θέρμανση απαραίτητη για την επιβίωσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας