Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ για Τουρκία: Κινδυνεύετε από τρομοκρατία, απαγωγή και φυλάκιση

843
οδηγία

Οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια εκβιασμού της Τουρκίας, εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της, κλιμακώνοντας τις πιέσεις για την ευθυγράμμιση της με την αμερικάνικη πολιτική και την παραίτηση της από την αγορά των ρωσικών S-400.

Η έκβαση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Τουρκίας γίνεται ένα παιχνίδι για γερά νεύρα και από τις δύο πλευρές και η κατάληξη της θα κρίνει τον πολιτικό, ίσως και γεωγραφικό, χάρτη της περιοχής.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία που αυξάνει στον βαθμό 3 το επίπεδο επικινδυνότητας της Τουρκίας – Ακόμη πιο αυξημένος ο κίνδυνος για τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ και Τουρκίας – Συρίας

Κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, φυλάκισης αλλά και απαγωγών διαπιστώνει το Στέιτ Ντιπάρμεντ στην Τουρκία, με ταξιδιωτική οδηγία στην οποία καλεί τους Αμερικανούς να αναθεωρήσουν το ταξίδι τους προς τη γείτονα χώρα.

Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ αύξησε τον βαθμό επικινδυνότητας της Τουρκίας στο 3, ενώ στα σύνορα με την Τουρκία με το Ιράκ και τη Συρία, το επίπεδο επικινδυνότητας φτάνει στο 4. Η ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε στις 9 Απριλίου, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμάχη της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα για την πώληση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Προειδοποίηση για τρομοκρατικές επιθέσεις

Σύμφωνα με την οδηγία, οι πολίτες των ΗΠΑ καλούνται να μην ταξιδεύουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, εξαιτίας του κινδύνου τρομοκρατίας και απαγωγών.

«Τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία., Οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση, στοχεύοντας τουριστικές περιοχές, κόμβους μεταφοράς, αγορές/εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, πάρκα, μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικούς θεσμούς, αεροδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Οι τρομοκράτες έχουν στοχεύσει στο παρελθόν Δυτικούς τουρίστες και ομογενείς» γράφει η οδηγία.

Επικριτική η οδηγία για τη δράση των υπηρεσιών ασφαλείας 

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεν υπογραμμίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν προχωρήσει σε κρατήσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών πολιτών, για εικαζόμενες συγγένειες με τρομοκρατικές οργανώσεις, κατηγορίες που βασίζονται σε ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία, ενώ είναι πολιτικά παρακινούμενες.

«Ο Αμερικανοί υπήκοοι έχουν επίσης υποβληθεί σε στρατιωτικές απαγορεύσεις που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας καθώς και οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που ασκείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να οδηγήσουν σε σύλληψη», αναφέρει η οδηγία.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς έχει ιδιαίτερα περιορισμένη πρόσβαση.

Γι’ αυτό το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καλεί τους πολίτες:

  • Να μείνουν σε επαγρύπνηση σε περιοχές όπου συχνάζουν οι Δυτικοί
  • Να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις και τα πλήθη
  • Να μείνουν σε ξενοδοχεία με αναγνωρισμένα μέτρα ασφαλείας
  • Να παρακολουθούν τα τοπικά μέσα και να προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους με βάση τις νεώτερες πληροφορίες.

«Μην ταξιδεύετε σε περιοχές κοντά στα Σύνορα με Συρία και Ιράκ»

Παράλληλα, οι Αμερικανοί καλούνται να μην ταξιδεύουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, όπου ο συναγερμός βρίσκεται σε επίπεδο 4, λόγω των συνεχιζόμενων απειλών εμφυλίου πολέμου στη Συρία και των απειλών σε απαγωγές και επιθέσεις από τρομοκρατικές ομάδες.

Στις περιοχές αυτές σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ενέδρες, εκρήξεις βομβών σε αυτοκίνητα και αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές, καθώς και πυροβολισμούς, οδοφράγματα και βίαιες διαδηλώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας