Τέλος ασκήσεων-Ειρωνείες στη Δύση που βλέπει ακόμα…εισβολή και στην Κριμαία

766
Οι ΗΠΑ διέρρεαν σενάρια περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σήμερα Τετάρτη (16/2/2022)

Προς εκτόνωση βαίνει η κρίση στην Ουκρανία, παρά τα σενάρια των ΗΠΑ για ρωσική εισβολή σήμερα Τετάρτη (16/2/2022). Ειδικότερα, η Μόσχα ανακοίνωσε το τέλος των ασκήσεων στην Κριμαία και την αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή, ενώ χθες (15/2/2022) είχαν αποχωρήσει στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας.
Ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Vladimir Chizhov, σχολίασε, αναφερόμενος στις… πληροφορίες περί εισβολής στην Ουκρανία, «Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες».
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει -από τον Δεκέμβριο του 2021- περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, εντείνοντας τις ανησυχίες της Δύσης. Η Μόσχα έχει διαψεύσει αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν και υπογραμμίζοντας ότι η συγκέντρωση δυνάμεων εντάσσεται στο πλαίσιο ασκήσεων που ολοκληρώνονται στις 20 Φεβρουαρίου.
Αντιθέτως, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την στρατιωτική δραστηριότητα του NATO κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, που την θεωρεί ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.
Παρά τις τελευταίες εξελίξεις με την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων που προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία για το τέλος της κρίσης, η Δύση κρατά μικρό καλάθι προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις του Putin. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤO, Jens Stoltenberg, επιμένει να ζητά… αποδείξεις για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου.

Αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από Κριμαία

Το πρωί της Τετάρτης (16/2/2022), η Ρωσία ανακοίνωσε το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων στην Κριμαία και την αποχώρηση στρατευμάτων από την περιοχή.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους.
Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε εικόνες στρατιωτικών μονάδων που διασχίζουν μια γέφυρα πίσω στην ηπειρωτική χώρα.

Πάντως, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το μέγεθος της απόσυρσης ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία παραμένει ασαφές και μπορεί να περιλαμβάνει μόνο ένα μικρό αριθμό των δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα, τις οποίες οι δυτικοί αξιωματούχοι υπολογίζουν σε περισσότερους από 150.000 στρατιώτες.

«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες»

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Vladimir Chizhov, σχολίασε ειρωνικά τις εκτιμήσεις των Δυτικών για εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας: «Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες».
«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο Chizhov σε δηλώσεις του στην Die Welt.

Stoltenberg: Μένει να δούμε αν υπάρχει ρωσική αποχώρηση

Τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία απορρίπτει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, και προέτρεψε τη Μόσχα για… αποδείξεις.
«Μένει να δούμε αν υπάρχει ρωσική αποχώρηση. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων και ότι περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν», είπε ο Stoltenberg στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Αν αρχίσουν πραγματικά να αποσύρουν δυνάμεις, αυτό είναι κάτι που θα χαιρετίσουμε… Πάντα μετακινούσαν δυνάμεις μπρος πίσω. Άρα το να βλέπουμε κίνηση δυνάμεων, ή αρμάτων μάχης, δεν επιβεβαιώνει μια πραγματική απόσυρση» υπογράμμισε.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει το ΝΑΤΟ

Οι δηλώσεις του Stoltenberg προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνο που διαψεύδει τους εν λόγω ισχυρισμούς.
«Λανθασμένα το ΝΑΤΟ λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων» επισημαίνει το Κρεμλίνο με τον Dmitry Peskov να υποστηρίζει ότι η συμμαχία έχει «πρόβλημα» στο σύστημα αξιολόγησης της κατάστασής της.
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η Μόσχα έχει «βαρεθεί τις απειλές» που η Δύση επαναλαμβάνει εναντίον της «σαν μάντρα» και προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ουκρανία να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς.

Ουκρανός υπ. Άμυνας: Σταθερή η κατάσταση ασφάλειας

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Alexei Reznikov, δήλωσε σήμερα ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις ρωσικές απειλές δεν περιέχουν «κάτι το μη αναμενόμενο» και ότι συνάδουν με προηγούμενες εκτιμήσεις.
Σε τηλεοπτική του ομιλία ο υπουργός είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν εθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, μια εκ των οποίων θα παρακολουθήσει και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Λευκορωσίας.
Ο γείτονας της Ουκρανίας έχει διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι δεν υπάρχει καμία στρατιωτική απειλή από το έδαφός του.
Ο Reznikov πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει μέσω «τηλεδιάσκεψης» στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο Πέμπτη.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας