Σφοδρή αντίδραση εργαζομένων στο σκάνδαλο παράδοσης διοίκησης των ΕΛΠΕ στον Σ. Λάτση

467

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην εκχωρηθεί και θεσμικά η διοίκηση των ΕΛΠΕ στον Σ. Λάτση, διοίκηση που με ειδική συμφωνία το δημόσιο έχει το δικαίωμα να ασκήσει, ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και από το αν ασκούσε πάντα αυτό το δικαίωμα του.

 

Εξώδικη πρόσκληση και δήλωσή προς το ΤΑΙΠΕΔ στην οποία υποστηρίζουν ότι οι προωθούμενη απόφαση τροποποίησης του Καταστατικού θα είναι όχι μόνο αδικαιολόγητη, αλλά και ευθέως παράνομη και καταστροφική, απέστειλαν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ -1,25%, όπως γνωστοποιούν σε ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικά:

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΠΣΕΕΠ) και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι αγωνίζονται καθημερινά και τιμούν τη δουλειά τους και την εταιρεία στην οποία δουλεύουν, μια εταιρεία από τις σημαντικότερες της χώρας, στρατηγικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, την ενεργειακή πολιτική και αυτάρκεια της χώρας, αλλά και την Εθνική Άμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δικαιούνται και οφείλουν, έχουν επισημάνει, όποτε χρειάστηκε, τους κινδύνους που γεννούν πολιτικές και επιχειρηματικές αποφάσεις για τα ΕΛΠΕ -1,25% και έχουν δώσει τις μάχες τους για να μη χαθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου και μαζί και των εργαζομένων. Πρόσφατα, το 2018, το Σωματείο μας έδωσε ξανά επιτυχή αγώνα, υπό αντίξοες συνθήκες, ώστε να μην εκποιηθεί τότε, με όρους αδιαφάνειας και χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για το Δημόσιο, η πλειοψηφία των μετοχών των ΕΛΠΕ -1,25% σε τρίτους.

Σήμερα βρισκόμαστε και πάλι, αιφνιδιαστικά, ενώπιον μιας νέας προσπάθειας να αποκλειστεί το Δημόσιο –και μαζί και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων– από το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ -1,25%.

Υπό το πρόσχημα δήθεν συμμόρφωσης στο νέο νομικό πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, προωθείται με κατεπείγουσες διαδικασίες, στη Γενική Συνέλευση της 20.05.2021, τροποποίηση του Καταστατικού των ΕΛΠΕ -1,25%, ώστε να χάσει οριστικά το Δημόσιο το δικαίωμα να ορίζει μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ -1,25%. Και μαζί και οι εργαζόμενοι, να ορίζουν εκπροσώπους τους σε αυτό.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για ποιους λόγους και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για το δημόσιο συμφέρον, σε μία τόσο σημαντική επιχείρηση όπως τα ΕΛΠΕ -1,25%. Στο επιχείρημα ότι δήθεν τέτοια δυσμενής εξέλιξη “επιβάλλεται” από τη νέα νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση, η απάντηση είναι ότι ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση (Ν. 4706/2020) σε καμμία περίπτωση δεν επιβάλλει «απαλλαγή» της διοίκησης επιχείρησης από τα μέλη που ορίζονται απευθείας από τους μετόχους ή τους εργαζομένους –πολλώ δε μάλλον όταν μέτοχος αυτής είναι το ίδιο το Δημόσιο!

Το μόνο που επιβάλλει ο Ν. 4706/2020 είναι η υποχρέωση το 1/3 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά, οριζόμενα από τη Γενική Συνέλευση. Ασφαλώς, αυτή η πρόβλεψη δεν φθάνει μέχρι την δήθεν υποχρέωση κατάργησης του δικαιώματος ορισμού των λοιπών μελών (2/3) του Διοικητικού Συμβουλίου από το Δημόσιο, τους μετόχους της μειοψηφίας και τους εργαζόμενους!

Το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το μερίδιο του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ -1,25% (το 35,477% των μετοχών των ΕΛΠΕ -1,25%), θα κληθεί να ψηφίσει στη Γενική Συνέλευση της 20.05.2021 για το κορυφαίας σημασίας αυτό θέμα. Θα κληθεί δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ να αποφασίσει, ως θεματοφύλακας των συμφερόντων του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ -1,25%, εάν είναι συμφέρον για το Δημόσιο να απωλέσει τον έλεγχο στα ΕΛΠΕ -1,25%!

Όπως έχουμε ήδη ειδικά και εμπεριστατωμένα στηρίξει, και με την από 17.05.2021 εξώδικη πρόσκληση και δήλωσή μας προς το ΤΑΙΠΕΔ, τέτοια απόφαση τροποποίησης του Καταστατικού θα είναι όχι μόνο αδικαιολόγητη, αλλά και ευθέως παράνομη και καταστροφική.

Καλούμε συνεπώς το ΤΑΙΠΕΔ, να μην υποκύψει σε καμμία πίεση και να διασφαλίσει το συμφέρον του Δημοσίου, όπως είναι εκ του νόμου υποχρεωμένο, καταψηφίζοντας την πρόταση που έρχεται στη Γενική Συνέλευση της 20.05.2021.

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μετά τη διεξοδική ενημέρωση των θεσμικών και πολιτικών φορέων για τις θέσεις μας, φαίνεται πως φθάνει η ώρα των νομικών και δικαστικών ενεργειών, παράλληλα με τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις που συνεχίζονται με νέα 24ωρη απεργία στις 20.05.2021. Ας μην αμφιβάλλει κανείς, ότι το Σωματείο μας είναι έτοιμο να προχωρήσει σε κάθε συνδικαλιστική και νομική ενέργεια που θα απαιτηθεί, προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να στηριχθούν τα ΕΛΠΕ -1,25% και να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, των εργαζομένων και του Ελληνικού Λαού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας