Συντριπτικά πλήγματα της Βόρειας Συμμαχίας στους Ταλιμπάν-Φονική ενέδρα στους Ισλαμιστές

602
Συντριπτικά πλήγματα της Βόρειας Συμμαχίας στους Ταλιμπάν

Οι απώλειες των Ταλιμπάν τις δύο τελευταίες εβδομάδες έφτασαν τους 2.000 νεκρούς μαχητές

Οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατάφεραν να νικήσουν τους Ταλιμπάν χωρίς πρακτικά μεγάλες απώλειες.

Αφού οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν αρκετές ισχυρές επιθέσεις στις δυνάμεις της αντίστασης στο Παντζσίρ, έγινε γνωστό ότι σε μόλις δύο εβδομάδες οι τρομοκράτες των Ταλιμπάν υπέστησαν τεράστιες απώλειες, καθώς μιλάμε για σχεδόν 2000 μαχητές νεκρούς, και περίπου ο ίδιος αριθμός Ταλιμπάν έχει τραυματιστεί.

Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, οι μαχητές των Ταλιμπάν δεν έχουν καμία πραγματική ευκαιρία να αντιταχθούν στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, εκτός από το να βάλλουν με πυροβολικό, καθώς το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν μπορεί να στείλει περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή για να νικήσουν τους σχεδόν 15 χιλιάδες άνδρες των αντιστασιακών δυνάμεων, αφού θα χάσει τον έλεγχο στο υπόλοιπο Αφγανιστάν.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων οι Ταλιμπάν έχουν ήδη χάσει περίπου το 2-3% των υποστηρικτών τους, αλλά δεν έχουν πετύχει καμία επιτυχία στην επιχείρηση κατάληψης του Παντζσίρ. Πιθανώς, για αυτόν τον λόγο οι Ταλιμπάν θέτουν νέα τελεσίγραφα στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, αποκρούουν ακόμη και ισχυρές επιθέσεις τρομοκρατών πρακτικά χωρίς μεγάλες απώλειες», σημειώνει Ρώσος ειδικός.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο οι τρομοκράτες έπεσαν δύο φορές σε ενέδρα από τις δυνάμεις της αντίστασης, υπέστησαν πολύ σοβαρές απώλειες στην κοιλάδα του Παντζσίρ, αφού, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, περίπου 400-500 τρομοκράτες καταστράφηκαν από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας. Στην χθεσινή επίθεση, όπως αναφέραμε και σε άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα,  η πιο επίλεκτη μονάδα των Ταλιμπάν υπέστη τεράστιες απώλειες εισερχόμενη στην κοιλάδα Panjshir, από την οποία τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει “τρέχοντας” στην κυριολεξία.

Την παραμονή των χθεσινών εχθροπραξιών, οι δυνάμεις της αντίστασης στο Παντζσίρ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τα ελικόπτερα τους εναντίον των Ταλιμπάν, τα οποία είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως σε γειτονικές χώρες προκειμένου να αποφευχθεί η κατάσχεση τους από τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής σελίδας Avia.pro, ο αφγανικός στρατός επιτέθηκε στις δυνάμεις των Ταλιμπάν από τα ελικόπτερα Mi-17 που είχαν προηγουμένως πωληθεί στην αφγανική αεροπορία από την Ρωσία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δυνάμεις της αντίστασης ήταν οπλισμένες με το πολύ δύο ελικόπτερα Mi-17. Μέχρι σήμερα, είναι γνωστό ότι η Βόρεια Συμμαχία κατέχει τουλάχιστον έξι ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής. Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, τα τελευταία μεταφέρθηκαν στις δυνάμεις αντίστασης από το γειτονικό Τατζικιστάν, όπου προηγουμένως είχε αναπτυχθεί ενεργά ο εξοπλισμός της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τα ελικόπτερα, οι δυνάμεις αντίστασης στο Παντζσίρ είναι οπλισμένες με τουλάχιστον 12 ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη A-29 Tucano \ SuperTucano, τα οποία μπορούν να γίνουν ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για την ήττα μεγάλων δυνάμεων των Ταλιμπάν, ειδικά εάν συνεχιστεί η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του αφγανικού στρατού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας