Συνάντηση Lavrov – Trump στον Λευκό Οίκο

1643
lavrov

Συνάντηση 40 λεπτών στον Λευκό Οίκο είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov.
Οι συνομιλίες Trump – Lavrov έγιναν κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία μέσων ενημέρωσης.
Νωρίτερα, ο Lavrov είχε συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του Rex Tillerson.
Η συνάντηση Lavrov Trump είναι η πρώτη του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ρωσίας, καθώς οι σχέσεις των δύο δυνάμεων είναι τεταμένες και το κλίμα στην Ουάσιγκτον εκρηκτικό.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η κρίση στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και η προετοιμασία μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ του Donald Trump και του Vladimir Putin.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της απόλυσης του διευθυντή του FBI, James Comey, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αναμένεται να καθυστερήσει την έρευνα της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για την κυβερνοεπίθεση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

“Θέλουμε καλύτερες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ποιο το σαρκαστικό σχόλιο του Ρώσου ΥΠΕΞ για την απόλυση Comey
Ο πόλεμος στη Συρία τέθηκε επί τάπητος την Τετάρτη, στη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump με τον υπουργό Εξωτερικό της Ρωσίας, Sergey Lavrov.
Πρόκειται για την πρώτη δημόσια επαφή υψηλού επιπέδου του Trump με μέλος της κυβέρνησης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και η οποία έγινε σε μια περίοδο που οι δεσμοί με τη Μόσχα επισκιάζουν την διακυβέρνησή του.
“Είχαμε μια πολύ, πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Lavrov. Θέλουμε να δούμε τους θανάτους, τους φρικτούς θανάτους να σταματούν στη Συρία το συντομότερο δυνατό και όλοι δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο Trump μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, προέτρεψε την Ρωσία να «συγκρατήσει» το καθεστώς Assad και το Ιράν. Δεν παρέλειψε να εγείρει το ζήτημα της Ουκρανίας και να επισημάνει τις ευθύνες της Ρωσίας στο ζήτημα της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Ωστόσο παρά τις επισημάνσεις του αυτές, εξέφρασε την επιθυμία του για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Λαβρόφ: Παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να ενεργήσουμε από κοινού

“Πρώτα απ’ όλα, συζητήσαμε τη συνεργασία μας στη διεθνή σκηνή. Έχει αποδειχτεί, ότι παρά τις δυσκολίες, οι χώρες μας μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν από κοινού για να βοηθήσουν στην επίλυση βασικών προβλημάτων της σημερινής διεθνούς ατζέντας”, δήλωσε ο Lavrov σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Συρία και την Ουκρανία, προσέθεσε ο Lavrov, επισημαίνοντας ότι στόχους τους είναι η άρση των εμποδίων για την αποτελεσματική συνεργασία τους.
Επεσήμανε, επίσης, ότι δεν συζήτησαν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Ο Lavrov τόνισε ακόμη πως ο διμερής διάλογος είναι απαλλαγμένος από την ιδεολογία η οποία παρεμπόδισε τις σχέσεις επί προεδρίας του Barrack Obama.

“Απολύθηκε; Αστειεύεστε…”

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Lavrov είχε συνάντηση με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Rex Tillerson. Καθώς οι δύο άνδρες έβγαζαν φωτογραφίες, ο Lavrov αναφέρθηκε στην ξαφνική απόλυση του διευθυντή του FBI, James Comey.
“Απολύθηκε; Αστειεύεστε…”, απάντησε ο Ρώσος υπουργός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η αποπομπή του Comey θα δημιουργήσει πρόβλημα στις επαφές των δύο χωρών.
Να θυμίσουμε ότι ο Trump εξέπληξε τους πάντες όταν εκδίωξε τον επικεφαλής του FBI, της υπηρεσίας η οποία ερευνά υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και την πιθανότητα συνεργάτες του Trump να έχουν συνωμοτήσει με τη Μόσχα. Η Ρωσία αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας