Συμφωνίες Μίνσκ: Όλοι τις στηρίζουν, ποτέ δεν εφαρμόζονται-Ποιος είναι ψεύτης;

623
Το παράδοξο με τις Συμφωνίες του Μινσκ και οι εύθραυστες ισορροπίες στην Ανατολική Ευρώπη.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλοι ζητούν την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν έως τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, από τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι έως τους Ευρωπαίους ηγέτες και φυσικά την ίδια την Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ.
Την προσήλωση της Αθήνας στις Συμφωνίες του Μινσκ κατέστησε σαφή ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Αφού όλοι όμως τάσσονται υπέρ των Συμφωνιών του Μινσκ, για ποιο λόγο δεν εφαρμόζονται; Ποιος είναι ο μεγάλος ψεύτης;
Την απάντηση δίνει στο Sputnik o Γιώργος Φίλης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων και καθηγητής γεωστρατηγικής στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).
«Επί της ουσίας ο Ουκρανός Πρόεδρος μπλοκάρει τη συμφωνία επειδή πιστεύει ότι η διαδικασία του Μινσκ ομοσπονδιοποιεί επί της ουσίας την Ουκρανία και κρατά όμηρο το Κίεβο μέσω των Ρωσόφωνων αυτονομιστών. Ο Ζελένσκι θεωρεί ότι αν οι αποσχισθείσες-ημιαυτόνομες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας αποκτήσουν αυτονομία και επί της ουσίας δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις, τότε η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ».
Κατά συνέπεια ο αναλυτής θεωρεί ότι δεν θα εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ υπό αυτές τις συνθήκες, δημιουργώντας μια δύσκολη εξίσωση. Καθώς δεν τηρούνται οι συμφωνίες, αυξάνεται η κλιμάκωση στη γραμμή αντιπαράθεσης.
«Η Ουκρανία που δεν τιμά την υπογραφή της θα εμπλακεί στρατιωτικά, ενώ και η Ρωσία θα διευθετήσει το θέμα με στρατιωτικό τρόπο και το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα» τονίζει, μεταξύ άλλων.

«Η Ουκρανία είναι ο χρήσιμος ηλίθιος»

Την ώρα που άμαχοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο Ντονμπάς υπό τον φόβο του πολέμου, ο καθηγητής δεν βλέπει κάποιο τρόπο αποκλιμάκωσης, παρά μόνο το να πειστούν οι Ουκρανοί σε οπισθοχώρηση και σε μια διπλωματική επίλυση.

«Οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να τους αναγκάσουν να οπισθοχωρήσουν επειδή δεν επιθυμούν κανονικό πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά Ψυχρό Πόλεμο. Θέλουν να αναδείξουν τη ρωσική απειλή ώστε να αποκόψουν πλήρως τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τις σχέσεις με τη Ρωσία -και ειδικά τη Γερμανία- με κυρώσεις. Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ θα πάψει να είναι “εγκεφαλικά νεκρό” (σ.σ. φράση που είχε πει ο Μακρόν) και οι ΗΠΑ θα ελέγξουν τις δυτικές οικονομίες της ΕΕ. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη του αγγλοσαξωνικού μετώπου που έφερε στην επιφάνεια η συμφωνία AUKUS και η προσπάθεια διπλής ανάσχεσης Ρωσίας-Κίνας που θα επιχειρήσει ο νέος συνασπισμός» υποστηρίζει ο αναλυτής.
«Η Ουκρανία είναι ο χρήσιμος ηλίθιος στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παίγνιο» τονίζει.

Η επέμβαση της Τουρκίας

Σίγουρος ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες στην ουκρανική επικράτεια, ο κ. Φίλης εκτιμά η Τουρκία θα κληθεί να επέμβει στην Ουκρανία, είτε από την πλευρά της Ρωσίας είτε από την πλευρά των ΗΠΑ.
«Άποψή μου ότι θα επέμβει με την πλευρά της Δύσης. Κατά συνέπεια το ΝΑΤΟ θα ζητήσει από την Τουρκία να κλείσει τα στενά για τον ρωσικό στόλο και να τα ανοίξει για τον δυτικό, η πλήρης παύση της Συνθήκης του Μοντρέ. Όμως για να το κάνει αυτό η Τουρκία, θα απαιτήσει ανταλλάγματα τα οποία ενδεχομένως να συνίστανται στην αλλαγή του status quo στο Αιγαίο και διεκδίκηση κάποιων νησιών. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι οι δυτικές δυνάμεις θα τα παραχωρήσουν» εκτιμά.
«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί να διαπραγματευτούν τρίτοι τα κυριαρχικά της δικαιώματα» καταλήγει ο καθηγητής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας