Συμμετρικά αντίποινα Ρωσίας κατά ΗΠΑ στην κόντρα με τις διπλωματικές αποστολές

1507
τεχνολογία

Η Ρωσία απαγόρευσε τη χρήση κτιρίων στη Μόσχα που χρησιμοποιούσε η αμερικανική διπλωματική αποστολή και έβαλε «πλαφόν» στον αριθμό απεσταλμένων της Ουάσινγκτον «στο ίδιο επίπεδο με τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ».
Τα μέτρα είναι πανομοιότυπα με εκείνα που είχε επιβάλει ο Ομπάμα λίγο πριν φύγει από το Λευκό Οίκο (και τα οποία η Μόσχα καλούσε τον Τραμπ να αποσύρει) ενώ η προαναγγελλθείσα επιβολή τους έρχεται ενώ το Κογκρέσο ψήφισε νέες κυρώσεις.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η αμερικανική πρεσβεία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί ντάτσα και συγκρότημα αποθηκών στην περιοχή της Μόσχας από την 1η Αυγούστου.
Επιπλέον, η Μόσχα κάλεσε την Ουάσινγκτον να μειώσει το αριθμό των στελεχών της διπλωματικής της αποστολής στα «ίδια επίπεδα με της ρωσικής αποστολής στις ΗΠΑ» μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι τότε ποιους θα ανακαλέσουν ώστε ο αριθμός των στελεχών τους να πέσει στους 455.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι θα «αντιδράσει ανάλογα» εάν οι ΗΠΑ απελάσουν περισσότερους Ρώσους διπλωμάτες.
Ανακοινώνοντας τα μέτρα, η Μόσχα επανέλαβε επίσης την αντίδρασή της στις κυρώσεις που ψηφίστηκαν στο Κογκρέσο, λέγοντας πως αποτελούν «παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας» και ότι «επιβεβαιώνουν την ακραία επιθετικότητα των ΗΠΑ στις διεθνείς υποθέσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας