Στρατούλης, Σαμοΐλης σε Άγιο Ματθαίο, Περιβόλι, Λευκίμμη: Να φύγουν ΜΑΤ, ΧΥΤΑ

1514
Λευκίμμη

Κλιμάκιο της Λαϊκής Ενότητας αποτελούμενο από τους Δημήτρη Στρατούλη, μέλος της ΠΓ της, Στέφανο Σαμοϊλη, συντονιστή της στο νομό Κέρκυρας  και από τα τοπικά στελέχη της Νίκο Σαμοϊλη, Σπύρο Αρμενιάκο, Τέλη Κάντα, Νικηφόρο Γαστεράτο περιόδευσε την Πέμπτη στις 9/8/2018 στη Νότια Κέρκυρα.

Το κλιμάκιο της ΛΑΕ περιόδευσε στα καφενεία και μαγαζιά στο αγροτικό κεφαλοχώρι Άγιος Ματθαίος και συμμετείχε στην πολιτιστική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο τοπικός καλλιτεχνικός σύλλογος «ο Άι Μαθιός», όπου τα στελέχη της έγιναν δεκτά σε φιλόξενο και θερμό κλίμα από εκατοντάδες κατοίκους. Εν συνεχεία περιόδευσαν στο άλλο αγροτικό κεφαλοχώρι, στο Περιβόλι, όπου σε δύο καφενεία συζήτησαν με κατοίκους και απάντησαν σε ερωτήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις της ΛΑΕ.

Το κλιμάκιο της ΛΑΕ κατέληξε στη Λευκίμμη, όπου τα στελέχη της συνομίλησαν με εκατοντάδες κατοίκους, αλλά και με πολλά μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Λευκίμμης  με κύριο θέμα την αστυνομοκρατία στην περιοχή και τη θέλησή τους να αγωνιστούν με όλα τα μέσα για να μη μετατραπεί η περιοχή τους σε μόνιμη χαβούζα όλου του νησιού και για να προστατεύσουν την υγεία, τη ζωή τους, το περιβάλλον και την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Οι Δημήτρης Στρατούλης και Στέφανος Σαμοϊλης ανέφεραν στους κατοίκους μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Λαϊκή Ενότητα Κέρκυρας, καταγγέλλει την κρατική καταστολή και την εγκατάσταση των ΜΑΤ στο νησί. Τις προσαγωγές και τη βίαια επιβολή της καταστροφικής και παράλογης επιλογής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Την επιμονή των αυτοδιοικητικών αρχών και κυβέρνησης στη λειτουργία του «ΧΥΤΥ» Λευκίμμης και μάλιστα με όρους ΧΑΔΑ (χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων), δηλαδή χαβούζας, τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής του Τεμπλονίου και του δεματοποιητή εκεί, τη μη προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Προτεραιότητα της Λαϊκής Ενότητας είναι η οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και του αγώνα για το σταμάτημα της καταστροφής στην Λευκίμμη και στο Τεμπλόνι. Επίσης, για:

Να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ και κάθε άλλος μηχανισμός καταστολής από το νησί.

Επίσπευση της κατασκευής των αποκεντρωμένων υποδομών ανακύκλωσης – κομποστοποίησης – διαλογής στην πηγή, και μη ενεργοποίηση ενός ακόμη εφιαλτικού σεναρίου στη Λευκίμμη.

Να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του τομέα της καθαριότητας (εγκαταστάσεις και διαχείριση).

Να αποκατασταθεί ο χώρος του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Δημιουργία Λαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο των εργασιών αποκατάστασης.

Άμεση χωροθέτηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με χρήση κατάλληλης σύγχρονης τεχνολογίας, με επιστημονικά κριτήρια, από πριν καθορισμένα, έξω από την ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Τεμλονίου και από τη Λευκίμμη.

Αναγκαστική και υπό διαρκή και αυστηρό έλεγχο εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στις τουριστικές μονάδες (ξενοδοχεία κ.λπ.), στα εστιατόρια και στα σούπερ μάρκετ, με στόχο τη ελάχιστη παραγωγή απορριμμάτων.

Άμεση χωροθέτηση και λειτουργία πράσινων σημείων σε όλο το νησί με σωστή ενημέρωση για τη λειτουργία τους.»

Οι περιοδείες του κλιμακίου της ΛΑΕ θα συνεχιστούν και την Παρασκευή και σε άλλα χωριά της Νότιας Κέρκυρας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας