Λαϊκή Συνέλευση Λευκίμμης: Ανοικτή Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

1550
Λευκίμμη
Η Λαϊκή Συνέλευση Λευκίμμης, σε ανοικτή επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, αναφέρει τα εξής:

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Κε περιφερειάρχη,

Τον τελευταίο καιρό, και με το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης να βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο, σας παρακολουθούμε να προβαίνετε σε διάφορες δηλώσεις και ανακοινώσεις, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αναφέρονται στον αγώνα που δίνει το κίνημα της Λευκίμμης ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Καθώς οι δηλώσεις αυτές, όλες ανεξαιρέτως, καταφέρονται ενάντια στο λαό της Λευκίμμης και στον αγώνα του, νιώθουμε την ανάγκη, ως άτομα που αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποβάθμισης της περιοχής (είτε κατοικούμε σε αυτήν είτε όχι), να απαντήσουμε τουλάχιστον σε ορισμένες από τις δηλώσεις που έχετε πραγματοποιήσει.

Αρχής γενομένης, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι θεωρούμε απαράδεκτη τη δήλωσή σας περί «φασιστών» και «αυγού του φιδιού στη Λευκίμμη». Βρίσκοντας πάτημα, αλλά και υπερτονίζοντας, την ανοχή ορισμένων στην παρουσία του χρυσαυγίτη βουλευτή Αϊβατίδη σε συναυλία διαμαρτυρίας, φροντίσατε να δημιουργήσετε μια αρνητική εικόνα για το κίνημα της Λευκίμμης, βαφτίζοντας σωρηδόν όλο τον κόσμο «φασίστες».

Και το κάνατε αυτό πολύ συνειδητά, παρ’ ότι γνωρίζατε ότι η ανοχή στο φασισμό σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει ολόκληρο το κίνημα. Ο λόγος είναι πολύ απλός: η εικόνα αυτή σας βολεύει. Είναι πολύ πιο βολικό για το επικοινωνιακό σας παιχνίδι να έχετε ως αντίπαλο την Χρυσή Αυγή, απ’ ότι να αναγκαστείτε να αντιμετωπίσετε σύσσωμη την τοπική κοινωνία και την αγωνία της.

Άλλωστε, η επίθεση στο ήθος του αντιπάλου αποτελεί πάγια τακτική όλων όσοι δεν έχουν ουσιώδη επιχειρήματα για να στηρίξουν τα λεγόμενα ή τις πράξεις τους. Για τον ίδιο λόγο, επίσης, επιλέξατε να μην σχολιάσετε καθόλου κινήσεις διαμαρτυρίας με ξεκάθαρο αντιφασιστικό πρόσημο, όπως η συναυλία στις 05/07 που διοργάνωσε η Λαϊκή Συνέλευση Λευκίμμης, ή η πορεία στην πόλη που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία ενάντια στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης στις 26/07, και ο οποίες διέψευσαν στην πράξη τα λεγόμενα σας περί ατόμων «υποκινούμενων από φασίστες».

Για εμάς, είναι προφανές ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος σας: επιχειρήσατε να ενεργοποιήσετε προς όφελός σας τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά του κόσμου της Κέρκυρας. Δυστυχώς για εσάς, όμως, το ευαισθητοποιημένο κομμάτι της κοινωνίας αυτού του νησιού παραμένει, παρά τις εντυπώσεις που επιχειρήσατε να δημιουργήσετε, αλληλέγγυο στον αγώνα της Λευκίμμης όπως άλλωστε φάνηκε από την πολυπληθέστατη πορεία της 26ης Ιουλίου.

Η δεύτερη δήλωσή σας, κε περιφερειάρχη, που επιθυμούμε να σχολιάσουμε σχετίζεται με το κάλεσμα σε συζήτηση που απευθύνατε στους φορείς τη Ν. Κέρκυρας, με θέμα την «επιστροφή της κανονικότητας στη Λευκίμμη». Με περισσό θράσος δηλώσατε ευθέως ότι η συζήτηση θα βασιζόταν στη λογική πως «υπάρχουν δυο δρόμοι για την επαναφορά της κανονικότητας στη Λευκίμμη.

Ο ένας είναι του διαλόγου και ο άλλος της αντιπαράθεσης άνευ όρων, της βίας και της καταστολής».Μία δήλωση με συγκαλυμμένη την απειλή της συνέχισης της παρουσίας των ΜΑΤ στη Λευκίμμη, μία δήλωση ενδεικτική του αυταρχικού τρόπου με τον οποίο λειτουργείτε ως περιφερειάρχης. Εν τέλει, μία δήλωση που θα ήταν πολύ πιο ακριβής αν είχε διατυπωθεί ως δίλημμα: ή τρώτε τα σκουπίδια αδιαμαρτύρητα, ή μαζί με τα σκουπίδια τρώτε και ξύλο από τα ΜΑΤ.

Ενδιαφέρον, επίσης, είχε η αντίδρασή σας στην άρνηση των φορέων της Ν. Κέρκυρας να παρευρεθούν στη «συζήτηση». Χρησιμοποιήσατε, κε περιφερειάρχη, την άρνηση αυτή προκειμένου να μιλήσετε για «αδιάλλακτους», αντιπαραβάλλοντάς τους προφανώς με τον εαυτό σας, τον οποίο παρουσιάζετε ως διαλλακτικό και συζητήσιμο.

Επιλέξατε συνειδητά να αγνοήσετε ότι ένας ουσιαστικός διάλογος και μια εποικοδομητική συζήτηση μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο όταν οι συμμετέχοντες συζητούν επί ίσοις όροις και σε μηδενική βάση. Εσείς, αντίθετα, με τη δήλωσή σας περί «δύο δρόμων για τη Λευκίμμη» καταστήσατε απολύτως σαφή την πρόθεσή σας να επιβάλλετε τη βάση, το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συζήτησης.

Αυτό όμως δεν ονομάζεται διάλογος, κε περιφερειάρχη. Αυτό ονομάζεται προσπάθεια υφαρπαγής της κοινωνικής συναίνεσης στο έγκλημα που η Περιφέρεια, ο Δήμος και εσείς προσωπικά διαπράττετε καθημερινά στη Λευκίμμη. Άλλωστε, για ποια ακριβώς επιστροφή στην κανονικότητα θα μιλούσαμε, κε περιφερειάρχη;

Ο λαός της Λευκίμμης με τη φράση « επιστροφή στην κανονικότητα» εννοεί επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή, μια ζωή που δεν θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να υποβαθμιστεί, ή ακόμη και να χαθεί, εξαιτίας του μολυσμένου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, του μολυσμένου νερού που πίνουμε και των μολυσμένων αγροτικών προϊόντων που τρώμε. Εσείς, αντίθετα, με τη φράση « επιστροφή στην κανονικότητα» εννοείτε απλώς την ανεμπόδιστη μεταφορά των απορριμμάτων στη χωματερή της Λευκίμμης και την εξασφαλισμένη ησυχία, τάξη και ασφάλεια στην περιοχή, χωρίς την αναγκαία παρουσία των δυνάμεων καταστολής…

Δυστυχώς, δεν αρκεστήκατε στα προαναφερθέντα, αλλά προσθέσατε άλλη μία, ακόμη χειρότερη δήλωση. Με μεγάλη οργή, αν και όχι με ιδιαίτερη έκπληξη, σας ακούσαμε να ψέγετε τον περιβαλλοντικό σύλλογο «Αλεύχιμον» και να τον κατηγορείτε για αντιδημοκρατικότητα, στηριζόμενος σε τοποθετήσεις παρευρισκόμενων σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκίμμη στις 20/07 μετά από πρωτοβουλία του συγκεκριμένου συλλόγου.

Με ακόμη μεγαλύτερη οργή συνειδητοποιήσαμε ότι συνδυάσατε στο ίδιο κείμενο τη δήλωσή σας αυτή με τη δήλωση που μιλούσε περί «αδιαλλαξίας» και «απροθυμίας για συζήτηση». Έτσι, με την σκόπιμη ασάφειά σας, δημιουργήσατε εντέχνως στους αναγνώστες σας την εντύπωση ότι υπήρχαν άτομα που ήθελαν να συζητήσουν μαζί σας, αλλά η γνώμη τους δεν εισακούστηκε. Κάτι τέτοιο, όμως, απλώς δεν ισχύει.

Να σας ξεκαθαρίσουμε κάτι, κε περιφερειάρχη: δεν έχετε κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιείτε δηλώσεις αγωνιζόμενων ανθρώπων για τους δικούς σας ιδιοτελείς, μικροπολιτκούς σκοπούς. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιείτε δηλώσεις αγωνιζόμενων ανθρώπων προκειμένου να ενισχύσετε την προπαγάνδα και τη συκοφάντηση του αγώνα που δίνει η Λευκίμμη, στην οποία εδώ και καιρό διαπρέπετε.

Και, σε τελική ανάλυση, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε περί δημοκρατικότητας. Είστε ένας από τους κατ’ εξοχήν υπεύθυνους για το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λευκίμμη, ένας από τους κατ’ εξοχήν υπεύθυνους για την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας και για την επιβολή αστυνομικής κατοχής στην περιοχή. Οπότε, όχι, δεν μπορείτε να μιλάτε για δημοκρατία.

Ούτε το «Αλεύχιμον» , ούτε και κανένας άλλος δεν χρειάζεται μαθήματα από τον άνθρωπο που αποτελεί ό,τι αυταρχικότερο και αντιδημοκρατικότερο έχει εμφανιστεί σε αυτόν τον τόπο από την εποχή της χούντας.

Συνοψίζοντας, κε περιφερειάρχη, οφείλουμε να σας πούμε ότι θεωρούμε πως είστε ένας άνθρωπος που έπαιξε έναν από τους πιο βρώμικους ρόλους στο ζήτημα των σκουπιδιών και της Λευκίμμης.

Είστε ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί πρακτικές απολύτως αυταρχικές και αντιδημοκρατικές, και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη συκοφάντηση του αγώνα που δίνει καθημερινά ο λευκιμμιώτικος λαός. Οφείλουμε, όμως, να σας παραδεχτούμε σε ένα και μοναδικό πράγμα. Παραδεχόμαστε ότι η ικανότητά σας να δημιουργείτε εντυπώσεις προς όφελός σας είναι, πράγματι, αξιέπαινη.

Υποβαθμίζοντας γεγονότα, διαστρεβλώνοντας καταστάσεις, υπερτονίζοντας ορισμένα πράγματα και αφήνοντας ασχολίαστα κάποια άλλα, καταφέρατε να ενορχηστρώσετε μια τόσο έντεχνη προπαγάνδα ενάντια στο κίνημα της Λευκίμμης, που ακόμη κι ο ίδιος ο Γκέμπελς θα την επικροτούσε.

Μένει,πλέον, μόνο να δούμε αν διαθέτετε την ελάχιστη αξιοπρέπεια που απαιτείται ώστε να σταματήσετε επιτέλους τις επαίσχυντες δηλώσεις σας, προκειμένου τουλάχιστον να μην πέσετε ακόμη χαμηλότερα στην εκτίμηση των συμπολιτών σας.

Λαϊκή Συνέλευση Λευκίμμης – 9/8/18

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας