Στον απόηχο της λήξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, νέες προκλήσεις από Τουρκία

914

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, η “θετικήπολιτική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, που τόσο απεγνωσμένα αναζητούσαν την έγκρισή της οι ευρωπαίοι εταίροι μας, βλέπε Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, τελικά, υιοθετήθηκε για να σωθεί το “κύρος” της Ε.Ε, στην ουσία η γεωπολιτική στρατηγική συμμαχία της Γερμανίας με την Τουρκία όπως και τα ισχυρά οικονομικά οφέλη πακτωλό δισεκατομμυρίων και για τις δύο πλευρές.

Να αναφέρουμε ότι μόνο για την περίοδο 2009-2019 τα έσοδα της Τουρκίας από την Τελωνειακή Ένωση, αγγίζουν το ποσό των 750 δις (!).  Και ενώ απειλείται η ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα του Ελληνισμού, μέχρι τώρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ποτέ μπλοκάρει ή έστω έχει θέσει δεσμευτική ρήτρα στην υλοποίησή της , καθώς ο Ερντογάν, θησαυρίζοντας, αναπτύσσει την αμυντική βιομηχανία του, όπου με τα προηγμένης τεχνολογίας drones, π.χ TB2 BAYRACTAR και εξοπλίζοντας τον τουρκικό στόλο με ερευνητικά πλοία απειλεί την ελλαδική και κυπριακή εθνική κυριαρχία, όπως και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Ασήμαντη λεπτομέρεια για τους ευρωπαίους “συμμάχους” μας, εκτός της συμπαράστασης που, πάντα, διατυπώνεται φραστικά.

Ενώ η Τουρκία μένει στο ευρωπαϊκό απυρόβλητο, κυρώσεις επιβλήθηκαν στον Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε 40 κυβερνητικούς αξιωματούχους του, ενώ το Συμβούλιο αποφάσισε την άρση τους για τον Καγκελάριο, τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής Ακίλα Σάλεχ και τον επερχόμενο πρόεδρο της Λιβύης στο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει την χώρα στη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών!

Αιτιολογία; Αποτελούσε εμπόδιο για την ειρήνη με τους σφαγείς εξτρεμιστές μισθοφόρους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Φ.Α. Σάρατζ και του Φ, Μπασάγκα, του νέου υποψήφιου από Τουρκία για την ανάληψη της προεδρικής εξουσίας στη Λιβύη.

Ενόψει της θετικήςεργαλειοθήκης” που επιλέχθηκε για την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως αποτυπώθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων, τονίζεται ότι ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Συμφωνίας προϋποθέτει να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.  Και όμως οι τουρκικοί σχεδιασμοί , οι προκλήσεις της “γαλάζιας πατρίδας συνεχίζονται αδιάκοπα, ήδη είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις από τον εξ’ Ανατολών γείτονα.

Και ενώ το τουρκικό ναυτικό έχει περικυκλώσει το νησί , “προστατεύοντας” τον θαλάσσιο ΑΤΤΙΛΑ στα κυπριακά ύδατα με τα γεωτρύπανα να πραγματοποιούν έρευνες (γεωτρήσεις ;),  την Παρασκευή, ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η Σύνοδος, η Τουρκία κήρυξε ΑΝΤΙNAVTEX μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου. Ταυτόχρονα χθες, Σάββατο, νέα ANTINAVTEX εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε θαλάσσιες ζώνες νότια της Κύπρου!

Να τονίσουμε ότι η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση ΑΝΤΙNAVTEX σε θαλάσσιες ζώνες της Κρήτης δεσμεύοντας περιοχές του “τουρκολυβικού μνημονίου”, το οποίο πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ μετά την επίσκεψη Πομπέο την 1 Οκτωβρίου, την πρώτη μέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Και ενώ είναι παράνομο, συνήφθη παράτυπα, σύμφωνα άλλωστε και με την επιστολή της Λιβυκής Βουλής του Ακίλα Σάλεχ προς τον ΟΗΕ, στην οποία τονιζόταν ότι δεν έχει εγκριθεί από το κοινοβουλευτικό σώμα, δεν μπορούμε, όμως, να αγνοήσουμε την χρονική στιγμή που έλαβε χώρα, ακριβώς μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην χώρα μας. Υπήρξε, μήπως, κάποια παρέμβαση προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ από ΗΠΑ;

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε δήλωσή του προειδοποίησε να μην τολμήσει η Ε.Ε να επιβάλλει κυρώσεις.

Άσκησε μαθήματα διπλωματίας στις χώρες που συγκροτούν την Ομάδα του Μισνκ (ΗΠΑ, Ρωσία Γαλλία), τονίζοντας ότι δεν θα ανταποκριθεί σε “ρηχές” εκκλήσεις (!),  προκρίνοντας έναν τέτοιο ρόλο μόνο για την Ρωσία, υπό την προϋπόθεση να μείνει ουδέτερη.

Ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών, μάλιστα, την Δευτέρα θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, νωρίτερα θα βρίσκεται στην Άγκυρα και του τελικού περιεχομένου που θα έχουν, ο Ταγίπ Ενρτογάν δήλωσε :

Θα συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί στο πεδίο της μάχης έως ότου επιτευχθεί  σταθερότητα στα νότια σύνορα μας όπως και στη Μεσόγειο όπως και στα Βαλκάνια“.

Η τουρκική στρατιωτική μηχανή σε πλήρη ετοιμότητα και δράση, Μέση Ανατολή, Νότιο Καύκασο έχει βυθίσει σε λήθαργο την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Και η ελληνοκυπριακή ηγεσία, όπως φαίνεται, θα έχει αρχίσει γρήγορα να συνειδητοποιεί ότι οι αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί, τελικά, ήταν ένα σύντομο διάλειμμα και πολύ απότομα θα προσγειωθεί στην ελληνο-κυπριακή-τουρκική “κανονικότητα”.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, ακόμα και τώρα τον υπερασπίζεται (!). Είπε μεταξύ άλλων :«μην ακούτε τι λέει δημοσίως. Όταν βρισκόμαστε οι δυο μας λέει άλλα», άλλωστε για πολύ καιρό είχε καθημερινή, σχεδόν, τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής: “«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση».

Έχετε δίκιο κ. Καγκελάριε, οι πράξεις του φίλου και σύμμαχου σας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύουν την αλήθεια των λόγων σας. Εισβολή και κατοχή του 38% της Κύπρου εδώ και  46 χρόνια, πόλεμος στη Συρία, στη Λιβύη, στο Β. Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας