Στη Wall Street η «σκυτάλη» των ρευστοποιήσεων-πληγώνουν οι απειλές Τραμπ

1164
wall street

Λίγα λεπτά μετά το «κουδούνι» της έναρξης της συνεδρίασης στη Wall Street, ο Dow Jones βρέθηκε να κάνει «βουτιά» 350 μονάδων. Οι επενδυτές στην αμερικανική αγορά έλαβαν τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων από Ασία και Ευρώπη, απολύτως αιφνιδιασμένοι από την απειλή Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, την ώρα που όλοι ανέμεναν να ανακοινώσει άμεσα συμφωνία.

Ο ιστορικός δείκτης με τα 30 βαριά χαρτιά της αγοράς υποχωρεί 1,5% με 29 μέλη του στο «κόκκινο», ενώ ο Nasdaq και ο S&P 500 ακολουθούν με πτώση 1,2% και 1% αντίστοιχα. Στο στόχαστρο των επενδυτών βρίσκονται οι εταιρείες, που αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την Κίνα και οι οποίες φοβούνται άμεσα αντίποινα εάν ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει την απειλή του πράξη. Υπό πίεση και οι εταιρείες, που εισάγουν πρώτες ύλες από την Κίνα.

Η Boeing, η οποία είχε επιχειρήσει μεγάλο άνοιγμα στην κινεζική αγορά τα τελευταία χρόνια, βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 2,5%. Σφυροκόπημα δέχονται επίσης οι εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών με τον δείκτη Phil Chip Index να καταγράφει πτώση 2,8%. Των ρευστοποιήσεων δεν ξεφεύγουν ούτε οι υπόλοιπες τεχνολογικές με τον κλάδο στον S&P 500 να παρουσιάζει απώλειες 1,7%. Η Apple είναι στο -2,2%, ενώ πτώση μεγαλύτερη του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Microsoft, Amazon.com και Facebook.

Στους μεγάλους ηττημένους της συνεδρίασης και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Με την «όπισθεν« στο -2,8% η General Motors, πτώση 1,3% για την Fiat και 1,2% για την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο ενεργειακός κλάδος, καθώς η τιμή του αμερικανικού είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και 2% για να περιοριστούν ωστόσο στη συνέχεια δραστικά οι απώλειες. Φωτεινή εξαίρεση η Αnadarko, που βλέπει την μετοχή της να ενισχύεται 3%, χάρη στην μάχη ανάμεσα στη Chevron και την Occidental για την εξαγορά της. Η Chevron είναι επίσης στο +1% ως το μόνο από τα 30 χάρτια του Dow Jones, που κινείται σε θετικό έδαφος.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει πτώση 1,2% με περίπου μία ώρα να απομένει έως την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Στο -1,6% τόσο ο γερμανικός DAX όσο και ο CAC 40 στο Παρίσι, στο -1,7% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό λόγω αργίας.

Νωρίτερα στην Ασία οι κινεζικές μετοχές βίωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το Φεβρουάριο του 2016.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας