Στα καρφιά η εστίαση για νέα μέτρα-Διαμαρτύρονται και εμβολιασμένοι

981
Στα καρφιά η εστίαση για νέα μέτρα

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περιμένουν με αγωνία οι ιδιοκτήτες και οι πελάτες των καταστημάτων

Εκδηλώθηκαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από τον κόσμο της εστίασης, που κάθεται σε… «αναμμένα κάρβουνα», ενόψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων – πιθανότατα την Τρίτη – για τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

Και αυτό, γιατί ένα από τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η υποχρέωση διενέργειας rapid test, προκειμένου οι πολίτες να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς για τα καθιερωμένα ρεβεγιόν.

Τι είπε για τα rapid test ο Γιάννης Οικονόμου

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση των ειδικών. Πάντως, υπογράμμισε ότι η κατάσταση με την Όμικρον είναι «δυναμική» και η κυβέρνηση, καθώς και οι ειδικοί, εξετάζουν τα υγειονομικά δεδομένα καθημερινά.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει η απαίτηση για rapid test από όλους – ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους – για να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης στις γιορτές, τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση των ειδικών και για το συγκεκριμένο μέτρο.

Μάλιστα, αν κριθεί απαραίτητο το rapid test, θα το πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στο τραπέζι» το μέτρο, είπε ο Οικονόμου

Ο Γιάννης Οικονόμου, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μίλησε για τα επιπλέον μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση στο Live News του MEGA, με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον και στο πλαίσιο του περιορισμού της μεγάλης διασποράς εξετάζουμε διάφορα μέτρα και επιμέρους ρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «όσο χρόνο καθυστερήσουμε την εξάπλωση της μετάλλαξης, τόσο πιο θωρακισμένοι θα είμαστε».

«Στο πλαίσιο αυτό, προσαρμόζουμε το σχεδιασμό μας για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει – πέραν των μέτρων που ισχύουν ήδη – να χρειάζεται και αρνητικό rapid test, για να πάνε οι πολίτες σε κλειστούς χώρους την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.

«Αυτό θα εξασφαλίζει περισσότερο τους ίδιους και όλους τους γύρω, ότι θα είναι πιο ασφαλείς από κάποιον που μπορεί να νοσεί», διευκρίνισε.

«Μέχρι τώρα αυτό είναι το μόνο μέτρο που εξετάζεται, αλλά θα εξαρτηθεί και από τι θα πει η Επιτροπή», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν υπάρχει λόγος να λέμε μεγάλα λόγια ή να προκαλούμε σύγχυση», τόνισε ο κ. Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί.

 

Ανάστατοι οι επιχειρηματίες

Το συγκεκριμένο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση αιφνιδίασε τους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και τον κόσμο.

«Έχουμε κρατήσεις, έχουμε όμως πολλές ακυρώσεις, είναι λίγο δύσκολα φέτος, παρόλο που είμαστε ανοιχτά σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα σε σχέση με τις αποστάσεις, σε σχέση με τα rapid test…», υπογράμμισε ο σεφ Μιχαήλ Ζάχαρης.

«Ακόμα δεν έχουμε κάποια ενημέρωση γι’ αυτό το νέο μέτρο, περιμένουμε, είμαστε έτοιμοι, θα προσαρμοστούμε σε όποια συνθήκη για να κάνουμε γιορτές. Αρκετές κρατήσεις έχουμε, δόξα τω Θεώ, αλλά ο κόσμος από τότε που έχει βγει αυτή η φήμη έχει αρχίσει και μας παίρνει τηλέφωνο, να ρωτάει αν πρέπει οι εμβολιασμένοι να έχουν rapid, πού θα κάθονται κλπ», τόνισε η υπεύθυνη καταστήματος εστίασης, Έφη Ακριτίδου.

Οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης ζητούν να υπάρξουν σύντομα οι ανακοινώσεις, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστούν, καθώς οι ημέρες των ρεβεγιόν είναι αυτές που θα αυξήσουν τον τζίρο τους.

«Κάνουμε τα πάντα και παρόλα αυτά, σε σχέση με άλλες χρονιές μιλάμε ότι υπάρχει πτώση στην πληρότητα από 40 έως 60%. Ο κόσμος μας ρωτάει για τις αποστάσεις, για τις μάσκες αν μπορεί να έρθει με rapid test ή όχι» πρόσθεσε ο κ. Ζάχαρης.

 

Γκρινιάζουν και οι εμβολιασμένοι

Δυσαρεστημένοι είναι και οι εμβολιασμένοι πολίτες, αφού μπαίνουν στο ίδιο κάδρο με τους ανεμβολίαστους, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Οι ετοιμασίες για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων έχουν ξεκινήσει για τους επαγγελματίες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως τα rapid test της Πρωτοχρονιάς ενδέχεται να αλλάξουν το πρόγραμμα των πελατών και οι περισσότεροι να επιλέξουν το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου.

«Ο κόσμος γενικά μας ρωτάει αν θα χρειαστεί rapid test, έχουμε αρκετές κρατήσεις παρ’ όλα αυτά και εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε μία σίγουρη απάντηση, με συνέπεια να είναι και εκείνοι αρκετά μπερδεμένοι», ανέφερε εργαζόμενος στην εστίαση στο MEGA.

Υπενθυμίζεται ότι στα φαρμακεία ένα rapid test κοστίζει από 6,5 έως 10 ευρώ.

«Η αγορά θα γονατίσει»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, δεν έκρυψε την ανησυχία του, αναφορικά με τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση στην εστίαση.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, τόνισε ότι «από τις 6 Νοεμβρίου, είχαμε μείωση τζίρου, μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ωστόσο», προσέθεσε, «τις τελευταίες ημέρες, η αγορά έχει αρχίσει να κινείται ενόψει των Χριστουγέννων. Έχουμε ήδη αρκετές προκρατήσεις».

«Σήμερα, ενημερωθήκαμε για τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την περίοδο των εορτών», ανέφερε ο κ. Επιτροπίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν αποφασιστεί ότι θα χρειάζεται rapid test για να εισέλθουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης όσοι έχουν εμβολιαστεί, η αγορά θα γονατίσει ξανά, θα είναι ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας