Σουηδία: Οριακό προβάδισμα της κυβερνητικής συμμαχίας. Αυξάνονται τα ποσοστά της ακροδεξιάς

1567
σουηδία

Τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία δίνουν στην κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστερών κομμάτων ποσοστό 40,6%.

Η κεντροδεξιά Συμμαχία της αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 40,1% και το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών λαμβάνει ποσοστό 17,8%, έναντι του 13% που είχε λάβει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Τα πρώτα αποτελέσματα βασίζονται στην καταμέτρηση των ψήφων 4.800 από τις 6.004 εκλογικές περιφέρειες.

Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν κατά τι από τα αρχικά.

Νωρίτερα, τα ρεπορτάζ διαφόρων ιστοσελίδων ανέφεραν:

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, σύμφωνα με δύο exit-polls που δείχνουν αύξηση της δύναμης της άκρας δεξιάς αλλά όχι αυτή που αναμενόταν.

Οι σοσιαλδημοκράτες φέρεται να λαμβάνουν από το 25,4% έως το 26,2% των ψήφων, η χειρότερη επίδοσή τους τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φέρεται να λαμβάνει από 16,3% έως 19,2%, ενώ ορισμένα ινστιτούτα του δίνουν ποσοστό έως 25%. Μια δημοσκόπηση του δίνει τη δεύτερη θέση και μια άλλη την τρίτη.

Οι συντηρητικοί φέρονται να κερδίζουν μεταξύ 17,8% και 18,4%, πολύ λιγότερο από ό,τι το 2014, που είχαν λάβει το 23% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές, η απερχόμενη “κοκκινο-πράσινη” συμμαχία και η “αστική” αντιπολίτευση (του κέντρου και της δεξιάς) δίνουν μάχη στήθος με στήθος και θα χρειαστεί να γίνουν εντατικές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια πλειοψηφία ή η λιγότερο αδύναμη από τις συμμαχίες.

Ειδικότερα, η κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και αριστερών κομμάτων φαίνεται να κερδίζει το 41% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του TV4.

Η κεντροδεξιά Συμμαχία – τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών – φέρεται να λαμβάνει 40,1 %, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φέρεται να λαμβάνει 16,3%, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση του TV4.

Επίσης, άλλη δημοσκόπηση, του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT, φέρνει την κεντροδεξιά συμμαχία της αντιπολίτευσης να έχει εξαιρετικά μικρό προβάδισμα έναντι των κεντροαριστερών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές.

Το αντιμεταναστευτικό, εθνικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών κατέγραψε σημαντική αύξηση του ποσοστού του, όπως αναμενόταν, αφήνοντας τόσο τη δεξιά συμμαχία όσο και την αριστερή να απέχουν πολύ από την πλειοψηφία.

Η κεντροδεξιά Συμμαχία φέρεται να λαμβάνει 39,6%, ενώ η κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των συμμάχων τους του Αριστερού Κόμματος στο κοινοβούλιο λαμβάνει 39,4% των ψήφων. Οι Σουηδοί Δημοκράτες αύξησαν στο 19,2% το ποσοστό τους από 12,9% στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας