Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας στη Δανία

915
κυβέρνηση

Μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σχηματίζεται στη Δανία, με τη στήριξη άλλων τριών μικρότερων κόμματων που απαρτίζουν το αυτοαποκαλούμενο “Κόκκινο Μπλοκ”.

 

Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν 20 μέρες, από τις 5 Ιουνίου που έγιναν οι εκλογές, οι Δανοί σοσιαλδημοκράτες (25,9% και 48 έδρες) συμφώνησαν με το -φιλελεύθερο στην πραγματικότητα- Ριζοσπαστικό Αριστερό Κόμμα (8,6% – 16 έδρες), το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (7,7% – 14 έδρες) και την Κοκκινοπράσινη Λίστα Ενότητας (6,9% – 13 έδρες), στον σχηματισμό κυβέρνησης από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Αν και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι μειοψηφία στο Κοινοβούλιο, τα τέσσερα κόμματα συγκεντρώνουν 91 από τις 179 έδρες.

Η παρουσίαση της συμφωνίας από την επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών  Μέττε Φρεντέρικσεν επιβεβαίωσε τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των πολύχρονων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που υποβάθμισαν σημαντικά τις υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, τις υποδομές φροντίδας βρεφών και νηπίων, αλλά και των ηλικιωμένων. Αντίθετα, αναμένεται νέος τρόπος διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω των επιδομάτων που θα θεσπιστούν.

Αλλά και στο Μεταναστευτικό, η νέα κυβέρνηση θα επιμείνει στην ίδια πολιτική την οποία στήριζαν σταθερά οι σοσιαλδημοκράτες, με ασήμαντες αλλαγές, ενώ από το 2016 έχει ανασταλεί το πρόγραμμα επανεγκατάστασης μεταναστών του ΟΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας