Σοκ: Τουρκία και Λιβύη διένειμαν την ΑΟΖ, εξαφανίζοντας τα ελληνικά δικαιώματα

1580
λιβύη

Στην Ελλάδα δεν άρεσε ο Καντάφι και συνέδραμε το ΝΑΤΟ να τον δολοφονήσει και να ρίξει το καθεστώς του, γιατί δεν έκανε στους ισχυρούς της Δύσης όλα τα χατίρια. Ιδού, λοιπόν, τώρα τα χάλια της “ανθούσας” δημοκρατίας στη Λιβύη, της οποίας η Ελλάδα πληρώνει τα επίχειρα.

Το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν και συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με  τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη.

Προκλητικό δημοσίευμα

«Με τη συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο», σημειώνει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης υπέγραψε νέα στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, τον βασικό της σύμμαχο στην αντιπαράθεσή της με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές, καθώς επίσης και μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Η πρώτη συμφωνία αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. Βάσει του «μνημονίου συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» οι δυο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο, κάτι που προσβάλλει την κυριαρχία της Ελλάδας στη Μεσόγειο.

 Η συμφωνία «στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας» υπεγράφη χθες Τετάρτη το βράδυ στη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν επεσήμανε σήμερα ότι το νέο πρωτόκολλο αποτελεί «μια πιο ευρεία εκδοχή της ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής συμφωνίας- πλαίσιο» μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αλτούν πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία «θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των στρατών μας» και κάλεσε «τις υπεύθυνες πλευρές» να στηρίξουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Σάρατζ.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, το Reuters επισημαίνει πως η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών  μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας