Σκουρλέτης: Κατόπιν εορτής – τροπολογίας, παραδέχθηκε τις απολύσεις των συμβασιούχων

1607
Σκουρλέτης

Εμφανίστηκε, μάλιστα, προκλητικός όταν είπε πως αυτά που περνάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πιο… λάιτ (!!!), από αυτά που πέρασε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τρομοκρατία και ΜΑΤ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κατόπιν εορτής, μετά δηλαδή την ψήφιση της τροπολογίας του για τους συμβασιούχους στην Καθαριότητα των δήμων, μιλώντας την Κυριακή 2/7 στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ακραίως», παραδέχθηκε αυτό που έχουν καταγγείλει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ και η Ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων, αναιρώντας ουσιαστικά ο ίδιος τον εαυτό του, όταν έλεγε πως η νομοθετική πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ «είναι εκτός τόπου και χρόνου»: ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η τροπολογία του οδηγεί σε απολύσεις των νυν συμβασιούχων.

Τις απολύσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για πέρασμα της Καθαριότητας στους ιδιώτες το έχει υπογραμμίσει εξάλλου και ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη (σχετική ανάρτηση: «Αυτή τη στιγμή, 10.000 συμβασιούχοι μαζεύουν σκουπίδια και δεν υπάρχει πρόβλεψη να πληρωθούν»), καταγγέλλοντας το νέο εμπαιγμό της κυβέρνησης. Για του λόγου το αληθές, ήδη δήμαρχοι, όπως οι Νεάπολης – ΣυκεώνΡόδου και Μάνδρας – Ειδυλλίας έχουν προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ θα έχει τους νυν συμβασιούχους, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε: «Αν θα ήταν όλοι ίδιοι, τότε τι διαγωνισμός θα ήταν αυτός». Επικαλέστηκε την απόφαση του Ελεγκτικού, για να «χρυσώσει τις απολύσεις» λέγοντας ότι δε σημαίνει ότι κάποιοι (όλοι) θα μονιμοποιούνταν επειδή είχαν κάποιοι σύμβαση. «Αν τους βάζαμε όλους, τότε θα μιλάγαμε για στρατιές “κομματικών ημετέρων”», τόνισε, σε μια προσπάθεια να κλείσει την κουβέντα.

Βέβαια, στο δικαίωμα των εργαζομένων συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, στο δικαίωμα των εργαζομένων που βγαίνουν από τα ξημερώματα και σε αντίξοες συνθήκες να καθαρίσουν τις πόλεις βρήκε ο υπουργός Εσωτερικών να κολλήσει την ταμπέλα στρατιές «κομματικών ημετέρων», όταν ήδη σωματεία και Ομοσπονδίες, με προεξάχουσα την ΑΔΕΔΥ, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι κάτι τέτοιο ήδη προωθεί με την επιλογή προϊσταμένων και τους μετακλητούς υπαλλήλους.

Η λύση είναι μία, που οδηγεί στη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Καθαριότητας: αυτή που προτείνει με τη νομοθετική της πρόταση η ΠΟΕ-ΟΤΑ, και βασίζεται στην παράγραφο 3 του Άρθρου 103 του Συντάγματος.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας των δημοτικών υπαλλήλων, με βάση τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της από την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ:

1. «Είναι πλήρως συμβατή με το Σύνταγμα, που οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν μετατρέψει σε “κουρελόχαρτο” ελέω μνημονίων, δημιουργεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρόσληψη Τεχνικού και Βοηθητικού προσωπικού στο πλαίσιο του άρθρου 103, παρ.3 του Συντάγματος και για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων θέτει ως βασικό αντικειμενικό κριτήριο την εμπειρία που αποκτήθηκε στους Δήμους, στους οποίους επί πολλούς μήνες ή και χρόνια απασχολούνται».

2. Επίσης, «η διαδικασία τίθεται υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και επιτυγχάνεται η εξαίρεση του ορίου ηλικίας, δεδομένου ότι στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ το όριο ηλικίας αυτομάτως θα έστελνε πολλούς από τους συμβασιούχους στην ανεργία».

3. Με την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, επιτυγχάνεται «η κατάργηση των διατάξεων για την ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας στους δήμους, θέμα που το υπουργείο Εσωτερικών αποφεύγει συστηματικά να αγγίξει σήμερα, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο στους ιδιώτες-εργολάβους και στους αιρετούς να θέσουν υπό αμφισβήτηση τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παίζοντας με το ψωμί των εργαζομένων και σε βάρος των πολιτών (αύξηση Δημοτικών Τελών)».


ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε το βίντεο με τα λεγόμενα του Π. Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους (από το 19.49).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας