Σκάνδαλο το «ακαταδίωκτο» των λοιμωξιολόγων της Επιτροπής-Πέπλο προστασίας για την κυβέρνηση

527
Σκάνδαλο το «ακαταδίωκτο» των λοιμωξιολόγων

Πέπλο προστασίας γύρω από τον εαυτό της οικοδομεί η κυβέρνηση με πρόσχημα την προστασία και το ακαταδίωκτο των ειδικών επιστημόνων των Επιτροπών που γνωμοδοτούν για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, με την τροπολογία που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Αποποιούμαι των προνομίων αυτών» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση πολλές φορές, όταν δεν συμφωνούν οι προτάσεις της με αυτές των Ειδικών, “κρύβεται” πίσω από τις αποφάσεις των επιστημόνων». Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε την διαφωνία της ΕΙΝΑΠ με την τροπολογία  ενώ ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου, τόνισε πως δεν υπάρχει το ακαταδίωκτο για τους γιατρούς.

Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για την Covid-19, τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δε διώκονται και δεν εξετάζονται για τη γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση. Με το άρθρο 4 της τροπολογίας αυτής που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια (μόνο από τη ΝΔ), ανοίγει «ομπρέλα προστασίας» πάνω από τους ειδικούς επιστήμονες των Επιτροπών που γνωμοδοτούν για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα στη διάρκεια της πανδημίας.

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Αποποιούμαι των προνομίων αυτών, τα υπόλοιπα είναι του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε, αίτημα του Π.Ι.Σ ήταν από τον Μάρτιο του 2020 η ασυλία σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που ασχολείται με περιστατικά covid. Όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ιταλία. «Το ότι δόθηκε μόνο στις επιτροπές, με φέρνει σε δύσκολη θέση», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ουδέποτε η επιτροπή έχει πάρει αποφάσεις «κατά παραγγελία». Ωστόσο, παραδέχτηκε πως υπάρχουν πιέσεις ανοίγματος κάποιων δραστηριοτήτων, όμως, η επιτροπή αν κρίνει ότι είναι επικίνδυνη αυτή η κίνηση το αρνείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως  είπε, είναι ότι ενώ έχει αιτηθεί η κυβέρνηση το άνοιγμα των mall η επιτροπή το έχει αρνηθεί, γιατί κρίνει ότι δεν είναι ασφαλής η έναρξη τους. Όταν οι προτάσεις της κυβέρνηση δε συμφωνούν με αυτές των ειδικών, «κρύβεται» πίσω από τις αποφάσεις των επιστημόνων, κατήγγειλε το μέλος της Επιτροπής.

Oι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων πρέπει να μην προσκρούουν στην λογική και να μην δημιουργούν το αίσθημα της ανισότητας στους ανθρώπους, τόνισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση πολλές φορές, όταν δεν συμφωνούν οι προτάσεις της με αυτές των Ειδικών, «κρύβεται» πίσω από τις αποφάσεις των επιστημόνων. Αναφορικά με το άνοιγμα του Τουρισμού ο Αλ. Βατόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση είναι πολιτικο-οικονομική και βασίζεται στην ισορροπία της υγειονομικής ασφάλειας και της ανάγκης να ανοίξει η Οικονομία, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη σημασία της συστηματικής και όχι αποσπασματικής δημοσιοποίησης των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο της απαραίτητης εμπιστοσύνης των πολιτών και της διαφάνειας ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος «κάρφωσε» την κυβέρνηση επισημαίνοντας την καλή πρακτική δημοσιοποίησης των πρακτικών χωρίς ονόματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως «τελικά οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι οι μόνοι που έβλεπαν όλο αυτό το διάστημα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα γιατί έχουμε μπροστά τους ασθενείς και την εξέλιξη της covid 19». Υπογράμμισε ότι «πρέπει να μιλάνε μόνο αυτό που είναι στην πρώτη γραμμή οι οποίοι έχουν τους ασθενείς, έχουν τα περιστατικά και βλέπουν τι γίνεται και βέβαια και οι επιδημιολόγοι, οι υπόλοιποι νομίζω δε πρέπει να μιλάνε».

Για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση μίλησε στο Kontra, ο Νευροχειρουργός, Διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου. «Θυμάστε τις καταγγελίες που είχαν γίνει από τους εργαζόμενους στο “Σωτηρία” για εμβολιασμούς κάποιων παρατρεχάμενων εκτός σειράς; Έχουμε ενημερωθεί ότι ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα. Άρα, οι γιατροί δεν προστατεύονται από την τροπολογία», ανέφερε και τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο για την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ που διώκεται, για τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ που διώκεται, τον πρόεδρο των γιατρών του ΑΧΕΠΑ ο οποίος διώκεται γιατί είπαν την αλήθεια και αγωνίζονται υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών. Διώκονται γιατί είπαν την αλήθεια και γιατί αγωνίζονται υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών. Και τέλος δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας