Σκάνδαλο με το 600αρι:193εκ. το πρόγραμμα-108εκ. οι επιστήμονες-85εκ. οι “ημέτεροι”

2933
κυβέρνηση

Εδώ και μέρες αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αλλά και φορείς των επιστημόνων όχι μόνο καταγγέλλουν ως κοροϊδία το ψευτο-επίδομα των 600€ που δίδεται σε επαγγελματίες επιστήμονες με την προϋπόθεση παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης (voucher) οι οποίοι στο τελευταίο δίμηνο δεν έχουν κανένα εισόδημα αλλά καταγγέλλουν επίσης ως μέγα σκάνδαλο το γεγονός ότι περίπου το ίδιο συνολικά ποσό που θα πάρουν όλοι οι επιστήμονες με τα 600 ευρώ , το ίδιο, περίπου, ποσό θα ενθυλακώσουν οι “ημέτεροι” των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης και οι εταιρείες που θα κατασκευάσουν τις σχετικές πλατφόρμες.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η “Κυριακάτικη Δημοκρατία”, οι 180.000 επιστήμονες θα λάβουν συνολικά  108.205.200 €, δηλαδή 600 € έκαστος. Την ίδια ώρα τα λίγα Κέντρα Δια βίου Μάθησης θα εισπράξουν 54.760.740 € ενώ οι μόλις έξι εταιρείες που θα κατασκευάσουν πλατφόρμες αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ θα λάβουν 30 εκ. €.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις συγκεκριμένες “αναθέσεις” μόνο ως διαφανείς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ενώ ακολουθήθηκαν διαδικασίες εξπρές που ελέγχονται, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ως διαβλητές.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν θα γίνει από κοινοτικά προγράμματα αλλά από εθνικούς πόρους και ενδεχομένως εφόσον ολοκληρωθούν οι διαχειριστικές ενέργειες μπορεί να συγχρηματοδοτηθούν και από κοινοτικά κονδύλια.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει σαφείς απαντήσεις επί των καταγγελλομένων, πράγμα που απαιτεί πρώτα από όλα ο επιστημονικός κόσμος της χώρας.

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας