Σιωνισμός και ναζισμός αντάμα; Ισραηλινή υπουργός ψεκάζεται με το άρωμα «Φασισμός»!

1278
φασισμός
Δείτε το σποτάκι που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις στο Ισραήλ – «Για εμένα, αυτό είναι το άρωμα της δημοκρατίας» λέει η Αγιελέτ Σάκεντ, υποστηρίζοντας ότι το σποτάκι πέτυχε τον στόχο του.

Ένα νέο βίντεο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ, όπου πρωταγωνιστεί μια άκρως κομψή υπουργός ενώ ψεκάζεται με ένα άρωμα που ονομάζεται «φασισμός» έχει προκαλέσει σάλο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αντιδράσεις στη χώρα, στο τελευταίο επεισόδιο στη μάχη των προεκλογικών σποτ, όπου επιδίδονται οι υποψήφιοι των βουλευτικών εκλογών.

Δεδομένου ότι τα τηλεοπτικά σποτ πολιτικού περιεχομένου δεν επιτρέπονται παρά δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 9ης Απριλίου, τα κόμματα χρησιμοποιούν όσο ποτέ τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Την ώρα που η προεκλογική εκστρατεία μόνο σε πνεύμα λεπτότητας δεν διεξάγεται, το σποτ της υπουργού Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σάκεντ πέτυχε τον στόχο του: να προκαλέσει θόρυβο και συζητήσεις για το πρόσωπό της και το ψηφοδέλτιο του κόμματός Hayamin Hehadash (Νέα Δεξιά), όπου δεσπόζει στη δεύτερη θέση του.

Το βίντεο έχει ήδη συγκεντρώσει εκατομμύρια χιλιάδες θεάσεις στο Διαδίκτυο.

Ayelet Shaked - Fascism (click CC for subtitles)

Το σποτ επιχειρεί να διακωμωδήσει ( ; ) τις κατηγορίες περί φασισμού που διατυπώνουν οι επικριτές της 42χρονης υπουργού, το όνομα της οποίας αναφερόταν κάποτε ακόμα για την θέση της πρωθυπουργού της χώρας.

Ασπρόμαυρη εικόνα, σκιές, αργή κίνηση: Η άκρως φωτογενής Σάκεντ κατεβαίνει, μεταξύ άλλων, μια σκάλα ενώ τη συνοδεύει η μελωδία του πιάνου κι επιχειρεί να αντιγράψει τις διαφημίσεις προϊόντων πολυτελείας.

Στο τέλος, πιάνει ένα μπουκάλι με την ετικέτα «φασισμός» στα αγγλικά και ψεκάζεται. «Για εμένα, αυτό είναι το άρωμα της δημοκρατίας» λέει.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει, η πολιτική που εκείνη προασπίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια από τον θώκο της υπουργού Δικαιοσύνης και το πρόγραμμά της δικαστικής «επανάστασης, εάν επανεκλεγεί στη θέση της μετά τις βουλευτικές, συνιστούν την πεμπτουσία της δημοκρατίας.

Όπως γράφει η Haaretz, το προεκλογικό σποτ θέλει να μοιάσει με ένα σατιρικό σκετς, όπως ακριβώς η παρωδία του 2017 της εκπομπής Saturday Night Live για την Ιβάνκα Τραμπ και το άρωμα «Συνεργός».

shaked1

Όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για παρωδία, αφού συνοδεύεται από φράσεις (στα εβραϊκά) όπως «Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος», «διαχωρισμός εξουσιών» και «περιορισμός του Ανώτατου Δικαστηρίου», που περιγράφουν τη δική της πολιτική ατζέντα.

Από τις σφοδρότερες επικρίτριες του Ανώτατου Δικαστηρίου, που τα τελευταία χρόνια έχει εκδώσει αποφάσεις κατά της Δεξιάς με επίκεντρο τον εποικισμό ή τη μετανάστευση, η Σάκεντ δεν έκρυψε την οργή της, την Κυριακή, για τον αποκλεισμό, από το ίδιο δικαστήριο, του επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος που κατηγορείται για ρατσισμό και την επικύρωση, αντιθέτως, ενός αραβικού ψηφοδελτίου.

shaked2

«Όλοι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι η αριστερά κατηγορεί συχνά τη Σάκεντ για φασισμό θα καταλάβουν ότι εκείνη υποστηρίζει τον φασισμό παρουσιάζοντάς τον ως δημοκρατία» ήταν η αντίδραση στο Twitter του Έιλον Λεβί, ενός δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου i24.

«Ντρέπομαι, πώς επιτρέψατε να κάνει κάτι τέτοιο» ήταν το tweet του Γεχουντίτ Σιλάτ, μέλους του εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία.

Η Σάκεντ αποδοκιμάστηκε σφόδρα και για το γεγονός ότι τροφοδοτεί σεξιστικά στερεότυπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας