Σε μείωση ορίων για πρώτη κατοικία προσανατολίζεται η κυβέρνηση

751
κυβέρνηση

Σε ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των “θεσμών” για μείωση του ορίου αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει μπει υποθήκη σε επιχειρηματικά δάνεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στο νέο πλαίσιο που περιορίζει ακόμη περισσότερο την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Η “ανησυχία των θεσμών” αφορά κυρίως στα 2 δισ. ευρώ ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται στην περίμετρο προστασίας, όπως αυτή καθορίστηκε από τη συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών (250.000 ευρώ αντικειμενική αξία και 130.000 ευρώ υπόλοιπο δανείου).

Το σενάριο που προκρίνεται είναι το νέο πλαίσιο να προβλέπει μικρότερη αντικειμενική αξία –περί τα 200.0000 ευρώ– για τα επιχειρηματικά δάνεια και 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, αλλά και στις δύο περιπτώσεις το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.

Ανοιχτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο, σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, να μπουν κι άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας, ώστε να μπει «φρένο» σε αυτούς που χαρακτηρίζονται “στρατηγικοί κακοπληρωτές”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επιχειρηματικά δάνεια μέχρι 150.000 ευρώ έχουν περί τα 45.000 άτομα.

Η κυβέρνηση και οι ελληνικές τράπεζες, που κινούνται σε κοινή κατεύθυνση, επιζητούν έναν συμβιβασμό, ώστε να ψηφιστεί άμεσα το νέο πλαίσιο –στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας–, ώστε στο Euroworking Group της 25ης Μαρτίου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας