Βενεζουέλα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. Σαμποτάζ σε δεξαμενές πετρελαίου

794
βενεζουέλα

Ενώ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μετά το σαμποτάζ της περασμένης Πέμπτη, ένα νέο σαμποτάζ επιχειρήθηκε, χωρίς όμως αποτέλεσμα, κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ορινόκο του μεγαλύτερου ταμιευτήρα αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί «100%» σε όλη τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ τα αποθέματα πόσιμου νερού έχουν αποκατασταθεί κατά 80%.

Μόνο οι πόλεις Μπαρούτα και Ατίγιο αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, εξαιτίας πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε υποσταθμό, επισήμανε ο υπουργός Ενημέρωσης Χόρχε Ροντρίγκες«Προσπάθησαν να καταστρέψουν τη Βενεζουέλα με ένα βίαιο έγκλημα», κατήγγειλε ο Ροντρίγκες.«Προκαλώντας προβλήματα στην παροχή Ενέργειας, ήθελαν να προκαλέσουν γενοκτονία», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά του Χουάν Γουαϊδό, για την εμπλοκή του σε δολιοφθορά που προκάλεσε το χειρότερο μπλακάουτ στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, οι κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκε το σύστημα ελέγχου και διανομής του ρεύματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό «Γκούρι», μπόρεσαν να γίνουν μέσω τεχνολογίας που μόνο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ διαθέτουν.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο «Telesur», σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της αποκατάστασης ηλεκτροδότησης, μια έκρηξη σημειώθηκε σε μια από τις δεξαμενές πετρελαίου στις εγκαταστάσεις του Ορινόκο, του μεγαλύτερου ταμιευτήρα αργού πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με την καταγγελία του Μανουέλ Κεβέντο, υπουργού Πετρελαίου της χώρας.

Ο υπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις ζημιές, αλλά δημοσιοποίησε μια φωτογραφία από το σαμποτάζ, το οποίο προκάλεσε έκρηξη και πυρκαγιά σε μια από τις δεξαμενές πετρελαίου.

Ο Κεβέντο έσπευσε να κατηγορήσει τον Αμερικανό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, θιασώτη των επεμβάσεων κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας, αλλά και τον Χουάν Γκουαϊδό για τη νέα απόπειρα: «Οι γκρίνγκος θέλουν να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές και για τους Βενεζολάνους αδιαφορούν» έγραψε στο twitter.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας