Σε έκτακτη ανάγκη τα Κύθηρα.Ανεξέλεγκτη η φωτιά, εκκενώθηκαν οικισμοί

1520
Κύθηρα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα σε πολλά μέτωπα καθώς οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν διαρκείς αναζοπυρώσεις. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα ηλεκτροδότησης και τροφοδοσίας. Έχουν εκκενωθεί οικισμοί καθώς απειλούνται σπίτια.
Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν καθώς πέφτει η νύχτα και επιχειρούν μόνο επίγεια μέσα. Αυτή την ώρα επιχειρούν για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 52 ατόμων, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μήκος περίπου δύο χιλομέτρων.
Σύμφωνα με κατοίκους, δόθηκε εντολή για την εκκένωση του οικισμού Μυλοπόταμος για λόγους ασφαλείας, καθώς η πυρκαγιά, που νωρίτερα είχε περιοριστεί, προσεγγίζει σπίτια. Σύμφωνα με κατοίκους η φωτιά είναι στα 20 μέτρα από το πρώτο σπίτι του οικισμού.
Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι αρχές τους κατέβασαν σε παρακείμενη παραλία.
Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.
Σημειώνει πως έχουν μεταφερθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.
Δήμαρχος Κυθήρων: Καταγγέλλω ότι καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα
Ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλε ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου
«Πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης.
Όπως ενημέρωσε, ο δήμαρχος Κυθήρων έχει ζητήσει από την Περιφέρεια και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να γίνει δεκτό. Ηδη η περιφερειάρχης Αττικής εισηγήθηκε να κυρηχθεί το νησί σε έκτακτη ανάγκη.
Πηγές της Πυροσβεστικής διευκρίνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την απόφαση για εκκένωση κατοικημένης περιοχής τη λαμβάνει ο δήμαρχος και όχι κάποιος εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Ρένα Δούρου κήρυξε τα Κύθηρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, εισηγήθηκε άμεσα στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου, να κηρυχθούν τα Κύθηρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης.
Σύμφωνα μ την περιφέρεια Αττικής, αAπό την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στα Κύθηρα, στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου το πρωί της Παρασκευής, η Περιφερειάρχης, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα καθώς και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον δήμαρχο Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκη και με τους εθελοντές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την υπό εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί.
«Βρισκόμαστε από το πρωί της Παρασκευής που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο Κυθήρων και όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής. Η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής», δήλωσε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Έδιναν μάχη με τις φλόγες όλη νύχτα

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά εκκενώθηκε το χωριό Πιτσινάδες και στη συνέχεια ο δήμαρχος Κυθήρων το βράδυ της Παρασκευής ζήτησε να εκκενωθεί άμεσα ο οικισμός Κυπριωτιάνικα.
Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ οι πυροσβέστες στα Κύθηρα, για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί το πρωί της Παρασκευής.
Με το πρώτο φως της ημέρας «σηκώθηκαν» και τα εναέρια μέσα και πραγματοποίησαν ρίψεις νερού 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Η φωτιά ξέσπασε στις 11 το πρωί της Παρασκευής, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοπόταμου.
Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές του νησιού διεκόπη το ρεύμα, εξαιτίας της πυρκαγιάς.
Ο καπνός από την φωτιά που κατακαίει τα Κύθηρα, όπως φαίνεται από δορυφορική φωτογραφία, έφτασε μέχρι τις ακτές της Λιβύης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας