Έχουμε συνεργασία με Αλαβάνο (Σχέδιο Β). Προσπαθούμε με την Ζωή (Πλεύση Ελευθερίας). Διεκδικούμε ευρύτερο μέτωπο

6673
baily

Συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στα ”Παραπολιτικά” και στη Σάσα Σταμάτη

  • Βλέπουμε ότι η Λαϊκή Ενότητα ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο ακούγεται ότι θα συνεργαστείτε με την Ζωή Κωνσταντοπουλου και τον Αλέκο Αλαβανό για τις επόμενες εκλογές; υπάρχουν τέτοιες σκέψεις; 

Βεβαίως υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Και εγώ προσωπικά και η Λαική Ενότητα επιδιώκουμε ένα μεγάλο ριζοσπαστικό μέτωπο με την συμμετοχή όλων των συνεπών δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων γιατί πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο μέτωπο μπορεί να είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να γκρεμίσουμε το μνημονιακό τείχος και να οδηγήσουμε την χώρα σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό ασφαλώς θέλουμε την συνεργασία με το σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου. Αυτήν την συνεργασία την έχουμε και οι δυο προωθήσει, την επιθυμούμε και την στηρίζουμε. Θέλουμε την συνεργασία με την Ζωή Κωνταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια θετική κινητικότητα για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία και νομίζουμε ότι μια συνεργασία Λαϊκής Ενότητας, Πλεύσης Ελευθερίας και Σχεδίου Β μπορεί να είναι πυρήνας για μια ευρύτερηενωτική προσπάθεια η οποία θα ανοίξει νέους δρόμους στην πολιτική ζωή.

  • Τελικά ισχύει ότι ο Βαρουφάκης παρουσίασε το σχέδιο για το λεγόμενο διπλό νόμισμα σε υπουργικό του 2015. 

Όχι δεν παρουσίασε κανένα απολύτως σχέδιο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης λυπάμαι που το λέω αλλά λέει πολλές ανακρίβειες, για να το πω κομψά. Αν θυμάμαι καλά -γιατί εγώ δεν μαγνητοφωνούσα τις συνομιλίες που είχα τότε- παρεμπιπτόντως και εν τη ρύμη του λόγου του έκανε κάποιες αναφορές σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο για αυτό που ονομάζει «παράλληλο σύστημα πληρωμών». Αλλά δεν ήταν ούτε εισήγηση ούτε θέμα προς συζήτηση και πολύ περισσότερο θέμα προς απόφαση. Από ότι θυμάμαι οι πιο πολλοί τότε στο Υπ. Συμβούλιο αδιαφόρησαν για όσα είπε ή δεν τα θεώρησαν σημαντικά και ουσιώδη και τα προσπέρασαν. Λίγοι ενδιαφέρθηκαν. Φυσικά εγώ ήμουν πάντα και εξ αρχής αντίθετος στο λεγόμενο ”παράλληλο σύστημα πληρωμών” του Γιάννη Βαρουφάκη, διότι αυτό θα ήταν η απόλυτη καταστροφή για τη χώρα. Αυτό το σύστημα αν εφαρμοζόταν θα υποβίβαζε τους μισθούς και τις συντάξεις σε επίπεδα κάτω από εκείνα της Βουλγαρίας και θα οδηγούσε τη χώρα σε διπλό νόμισμα: Το ευρώ για τους πλούσιους και τους ευκατάστατους και ένα ιδιότυπο κρατικό ομόλογο για τους φτωχούς, που δεν θα είχε αξία στην αγορά

  • Συμφωνούσε ο κ. Τσιπρας με τα λεγόμενα του Βαρουφάκη;

Δεν μπορώ να ξέρω, διότι ουδέποτε έτυχα σε συζήτηση παρουσίασης του σχεδίου του Βαρουφάκη, αν υπήρχε και εφόσον υπήρχε, στον Τσίπρα. Και δεν μπορώ να ξέρω τι θέση θα είχε ο Τσίπρας απέναντι σε ένα υποτιθέμενο τέτοιο σχέδιο. Φαντάζομαι ότι ο Τσίπρας θα ήταν μάλλον από επιφυλακτικός έως αρνητικός. . Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαρουφάκης ήταν και οι δυο με το ευρώ, φανατικά προσηλωμένοι στο ευρώ. Ο Γιάννης Βαρουφάκης πρότεινε, στο βαθμό που πρότεινε, το παράλληλο σύστημα πληρωμών μόνο και μόνο για να αποφύγει η Ελλάδα την έξοδο από τη Ευρωζώνη, διότι αυτός ήταν ο καημός τους.  

– Υπήρχε τελικά κουβέντα στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα για επιστροφή στην δραχμή; 

Κουβέντα υπήρχε διότι και εγώ προσωπικά και το Αριστερό Ρεύμα και η Αριστερή Πλατφόρμα καταθέταμε την πρόταση της εξόδου από την ευρωζώνη με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ως το μόνο δρόμο για να μπορέσει η χώρα μας να ανασάνει, να βγει από την κρίση και να ακυρώσει τα μνημόνια και την λιτότητα. Επειδή εμείς το θέταμε, υπήρχε αναγκαστικά μια συζήτηση  στην οποία, όλοι, σχεδόν, οι άλλοι στρέφονταν εναντίον μας και πάντοτε τόσο ο Τσίπρας όσο και η τότε ηγετική ομάδα του Συριζα όταν άκουγαν για έξοδο από το ευρώ έβγαζα σπυράκια.

  • Εσείς είστε υπέρ της επιστροφής στην δραχμή; 

Εκατό τοις εκατό. Εγώ ήμουν κατά της ένταξης της χώρας στο ευρώ. Είχα αρθρογραφήσει δριμύτατα εναντίον της ένταξης της χώρας στο ευρώ. Ήταν μια εγκληματική κίνηση. Η χώρα, με την ένταξη στο ευρώ και μάλιστα με αυτή την ισοτιμία που πραγματοποιήθηκε έχασε  σε μια νύχτα τα 2/3 του εθνικού της πλούτου. Η χώρα απροστάτευτη δεν αντέχει μέσα στην ευρωζώνη αλλά και στην ευρωπαϊκή ένωση τον ανταγωνισμό των ισχυρότερων οικονομιών. Δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης μέσα στην γερμανική αυτή φυλακή του ευρώ και στην αγοραία φυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια και την λιτότητα μέσα στο ευρώ. Επομένως είναι απολύτως αναγκαίο να φύγουμε από την ευρωζώνη, ως πρώτο μεγάλο βήμα για να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διεξόδου και ανασυγκρότησης της χώρας.

Τα παιδικά μου χρόνια

  • Θυμάσαι δυσκολίες από την ζωή σας;

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν γεμάτα δυσκολίες. Πρώτα απ όλα οικονομικές δυσκολίες. Η μητέρα μου για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε δούλευε καθαρίστρια σε πολλές επιχειρήσεις και στη συνέχεια καθαρίστρια στον ΟΤΕ, απ όπου και πήρε σύνταξη. Ο πατέρας μου είχε ένα μαγαζί και το έκλεισε γιατί δεν μπόρεσε να το κρατήσει. Έφυγε μετανάστης στη Γερμανία και δούλευε σε πολύ σκληρή δουλειά στην μεταλλουργία. Γύρισε στην Ελλάδα και άρχισε να δουλεύει εργάτης στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και μετά της Ελευσίνας. Προσωπικά δεν υπάρχει δουλειά του ποδαριού που να μην την έχω κάνει. Πούλαγα εφημερίδες στα γήπεδα, δούλεψα σε ξυλουργείο, σε μηχανουργείο, στο τσιμεντάδικο στην Δραπετσώνα, πουλούσα αναψυκτικά στις παραλίες. Έκανα όλες τις δουλειές που μπορούσε να κάνει ένα παιδί σε μια φτωχή οικογένεια προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

  • Πιτσιρικάς τι επάγγελμα θέλατε να κάνετε;

Ήθελα να γίνω αεροπόρος. Με συγκινούσε αυτό το πέταγμα στους ουρανούς. Ήθελα να γίνω και μηχανικός στα αυτοκίνητα. Τότε το αυτοκίνητο ήταν ένα όνειρο για τα μικρά παιδιά. Το μεγάλο μου πάθος ήταν ο αθλητισμός. Έπαιζα όλα τα αθλήματα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβο, βόλεϋ, πινγκ πόνγκ…

  • Έχετε αδυναμία στο φαγητό;

Ακολουθώ με φυσικό τρόπο μια κάπως υγιεινή διατροφή. Όχι διότι το επιβάλω στον εαυτό μου αλλά διότι το έχω καταφέρει εσωτερικά. Πράγματα τα οποία δεν είναι υγιεινά, τα απωθεί ο ίδιος μου ο οργανισμός. Δεν μπορώ να φάω πολύ. Πίνω ελάχιστα και δεν καπνίζω. Όλα γίνονται χωρίς να πιέζω τον εαυτό μου.

  • Έχετε τρεις κόρες. Πως είναι η συνύπαρξη όλα αυτά τα χρόνια με 4 γυναίκες;

 Είναι μεγάλη ευτυχία να έχεις κόρες. Παλιά όταν έλεγαν έχω ένα παιδί εννοούσαν αγόρι, το κορίτσι δεν ήταν ακριβώς παιδί. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα τέτοια ακριβώς κατάλοιπα στην κοινωνία μας αλλά τώρα πια ο κόσμος δεν κάνει τόσο χοντρές διακρίσεις στα φύλλα. Εγώ είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος που έχω κόρες. Το θεωρώ πλεονέκτημα για μένα.

  • Είστε αυστηρός με τους συντρόφους τους;

Όχι βέβαια. Είναι φυσιολογικό να έχουν συντρόφους. Το πρόβλημα θα ήταν να μην είχαν. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει ένας τρίτος στο να προσδιορίσει το φίλο ή την φίλη του παιδιού του. Είναι κάπως τρελό και όποιος επιχειρεί να το κάνει θα σπάσει τα μούτρα του ή θα δημιουργήσει καταστάσεις οι οποίες είναι εντελώς ανεπιθύμητες.

  • Με την σύζυγό σας πως είναι η σχέση σας; Είστε πολλά χρόνια μαζί;

Έχουμε άριστη σχέση και ανθρώπινη για δεκαετίες. Σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης και αγάπης φυσικά. Αυτές οι σχέσεις στηρίζουν ένα νοικοκυριό, αν δεν υπάρχουν, δεν κρατιέται ένα σπίτι. Είμαστε πολύ καλά με την Φρύνη.

  • Τι μουσική ακούς;

Κυρίως ελληνική μουσική. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα λαϊκά τραγούδια έχω μεγαλώσει με αυτά. Μου αρέσει πολύ και η έντεχνη μουσική. Μου αρέσει πολύ ο Θεοδωράκης με τον οποίο άλλωστε συνδέομαι και φιλικά γιατί γνωριζόμαστε δεκαετίες. Έχω μεγάλο σεβα σμό απέναντί του.

  • Χορεύεις;

Βεβαίως χορεύω. Σχεδόν τα πάντα. Χορεύω πολύ ζεϊμπέκικο, μου αρέσει ιδιαίτερα. Χορεύω τα καλά ζειμπέκικα. Μου αρέσουν πολύ και τα κλέφτικα παραδοσιακά τραγούδια, είναι αθάνατα.

  • Υπάρχει μια εντύπωση ότι σνομπάρεις το lifestyle και ότι είσαι λίγο «παλιακός» τελικά τι ισχύει;

Το lifestyle δεν έχει καμία ουσία. Δεν κατηγορώ τους ανθρώπους που κάνουν lifestyle. Είναι μια αντίληψη. Αλλά είναι κάτι εντελώς παροδικό, πρόσκαιρο και εφήμερο. Δεν δίνει μηνύματα. Και με κουράζει. Και βλέπω και μια επιτήδευση στον τρόπο που επιχειρούν να προβληθούν κάποιοι. Δεν μου άρεσε καθόλου το Survivor

  • Τι δεν σου άρεσε;

Το έβλεπα καμιά φορά πολύ αργά στο ζάπινγκ . Έβλεπα αποσπασματικά και απορούσα με το όλο σκηνικό. Έβλεπα νέα παιδιά να ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους για το ποιος θα «φάει» τον άλλον και θα πρωτεύσει. Στο τέλος επικρατεί μεταξύ τους αγριότητα, την οποία «ντύνουν» με ένα πέπλο φιλίας. Δεν κατηγορώ τα παιδιά. Υπάρχει θεαματικότητα αλλά δεν είναι αυτό το κριτήριο που πρέπει να ακολουθεί κανείς για να θαυμάζει κάτι. Δεν θέλω να το παίξω αφ’ υψηλού απέναντι σε αυτά τα ”παιχνίδια”. Δεν μου αρέσει. Δεν θα επέλεγα, όμως, να δω το παιδί μου στον Άγιο Δομίνικο στο Survivor. Δεν πρέπει να δίνεται διέξοδος στην κρίση και στους φτωχούς ανθρώπους σ’ αυτά τά ακραία ανταγωνιστικά ριάλιτι.

  • Που θα πας διακοπές;

Της Παναγίας θα είμαι στη Κύθνο. Μ αρέσει η Κύθνος είναι ήσυχα και παραδοσιακά. Έχει ωραία πανηγύρια και θαυμάσια μουσική.

  • Στη Μύκονο θα πήγαινες διακοπές;

Όχι δε με ελκύει η Μύκονος. Το νησί είναι πανέμορφο, είναι καταπληκτική η Μύκονος αλλά ο τρόπος ζωής εκεί δεν μου ταιριάζει. Το στυλ της Μυκόνου δεν μου ταιριάζει.

  • Ποια πιστεύεις ότι είναι η πιο ωραία ελληνίδα;

Η Ελλάδα έχει πολύ όμορφες γυναίκες. Θα αδικούσα αν έλεγα την πιο όμορφη σε σύγκριση με άλλες.

  • Ποια είναι η αγαπημένη σου ηθοποιός;

Επειδή είναι και γνωστές μου και επειδή τις έχω δει και πρόσφατα στο θέατρο, θα σου πω με πολύ ευχαρίστηση τη Μάνια Παπαδημητρίου και την Κάτια Γέρου. Είναι εξαιρετικές.

  • Γραβάτα φοράς;

Με την γραβάτα έχει γίνει ένα παράξενο πράγμα. Ήμουν ο πρώτος που καθιέρωσα να μην φοράω γραβάτα στη βουλή. Μπήκα στη Βουλή χωρίς γραβάτα και κανείς δεν μου έκανε παρατήρηση ποτέ. Δεν φορούσα γραβάτα όχι γιατί δεν μου αρέσει ή γιατί την απορρίπτω γενικά ,γιατί την θεωρώ αστικό ως ντύσιμο. Δεν μπορούσα να φορέσω γραβάτα γιατί πνιγόμουν. Ένοιωθα πολύ άσχημα. Δεν μπορούσα να σηκωθώ στο βήμα της Βουλής να μιλήσω φορώντας γραβάτα. Έπρεπε να την βγάλω, να απελευθερωθώ, να μιλήσω. Μετά είδα ότι έγινε μόδα στο ΣΥΡΙΖΑ και ένας ένας δεν φορούσε γραβάτα στη Βουλή, θεωρώντας το ότι είναι επίδειξη λαϊκότητας. Είναι λάθος μια τέτοια αντίληψη. Αν παρατηρήσετε τους παλιούς αριστερούς δεκαετία 20 και 30 θα δείτε ότι όποτε πηγαίνανε σε συγκέντρωση φορούσαν τα καλά τους, το καλύτερο κοστούμι που είχαν, καπέλο, γραβάτα κτλ.
 
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας