Σερβία: Η συμφωνία Σκοπίων μπορεί να φέρει βατερλώ στο Κόσοβο

2815
συμφωνία

Τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ που υπέγραψαν Αθήνα και Σκόπια δήλωσε νωχελικά και για τα μάτια του κόσμου πως στηρίζει ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τονίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει λόγος να συγχαρεί τις δυο πλευρές.

«Η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων είναι διμερές ζήτημα και δεν υπάρχει ανάγκη ανάμειξης της Σερβίας αφού δεν είναι προσκεκλημένο μέρος. Δεν απευθύναμε συγχαρητήρια γιατί δεν υπήρχε κάτι για να συγχαρούμε. Έχουμε θετική άποψη και στηρίζουμε κάθε συμφωνία για επίλυση ζητημάτων με ειρηνικό τρόπο» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς, σε συνέντευξη Τύπου όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τη στάση σιωπής που τηρεί το Βελιγράδι.

«Επιθυμούμε κάθε επιτυχία σε Αθήνα και Σκόπια, χωρίς να μπαίνουμε στο πώς, ποιος θα ονομάζεται, και θέλουμε αυτή η συμφωνία να συμβάλει για την σταθερότητα στην περιοχή» συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας.

Τις τελευταίες ημέρες σε δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου σχολιάζεται έντονα η απουσία αντίδρασης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το επίσημο Βελιγράδι προβληματίστηκε από την επίτευξη συμφωνίας, διαβλέποντας τον κίνδυνο να αυξηθούν τώρα οι πιέσεις από την ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, του τελευταίου πια ανοικτού ζητήματος από την διάλυση της παλιάς κραταιάς Γιουγκοσλαβίας, με ταπεινωτικές υποχωρήσεις από πλευράς Σερβίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας