Σαν σήμερα το 1970, η Βραζιλία σηκώνει το Μουντιάλ

932
Μουντιάλ

Σαν σήμερα, στις 21 Ιουνίου του 1970, η Βραζιλία νικά την Ιταλία με 4 -1 στο «Αζτέκα» της Πόλης του Μεξικού και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Το Μουντιάλ του 1970 έμεινε στην ιστορία τόσο για τον λεγόμενο «πόλεμο του ποδοσφαίρου», όσο και για τον «αγώνα του αιώνα». 

Το Μουντιάλ του 1970 διεξήχθη στο Μεξικό και ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε έγχρωμο από την τηλεόραση. Η διοργάνωση αυτή είχε κι άλλες καινοτομίες. Ήταν το πρώτο τουρνουά στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν κίτρινες και κόκκινες κάρτες και το πρώτο στο οποίο επιτράπηκε η αντικατάσταση παίκτη. Κάθε ομάδα είχε δυο αλλαγές.

Για την διοργάνωση του 1970 δήλωσαν ενδιαφέρον η Αργεντινή και το Μεξικό. Αν και υπήρξαν πολλές αντιρρήσεις για την ανάληψη του μουντιάλ από το Μεξικό, κυρίως εξαιτίας της ζέστης, στην τελική ψηφοφορία ήταν αυτό που κατάφερε να μαζέψει τις περισσότερες ψήφους. Και παρά τις όποιες αντιξοότητες το μουντιάλ του Μεξικό θεωρείται το πιο θεαματικό που έγινε ποτέ.

Στα προκριματικά συμμετείχαν 75 ομάδες για τις 16 θέσεις της τελικής φάσης. Οι 2 θέσεις καλύφθηκαν από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Αγγλία και το Μεξικό. Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν το Μαρόκο, το Ισραήλ και το Ελ Σαλβαδόρ. Οι μεγάλες δυνάμεις Γαλλία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Αργεντινή και Ισπανία έμειναν εκτός. Η Ελλάδα συμμετείχε στα προκριματικά. Νίκησε μάλιστα με 4-2 την Πορτογαλία του Εουσέμπιο που στο προηγούμενο Μουντιάλ είχε τερματίσει τρίτη. Ωστόσο, δεν πέρασε στην τελική φάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας