Η Τουρκία αγνοεί Ε.Ε. και “ειδικά μέτρα” – Το “Γιαβούζ” κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ

971
βρετανία

Η τουρκική NAVTEX δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης

 

Όλο και περισσότερο τραβάει το σκοινί η Τουρκία προχωρώντας σε ενέργειες που όχι μόνο προκαλούν την Ελλάδα αλλά αψηφούν επιδεκτικά και τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε., με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο να συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. 

Η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας την περιοχή  μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζου) για άσκηση με πραγματικά πυρά στις 23 Ιουνίου, ανήμερα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Παρ’ όλο που η θαλάσσια περιοχή που δεσμεύεται βρίσκεται σε διεθνή ύδατα,  είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση εντός του FIR Αθηνών, όπου τέτοιο δικαίωμα έχουν μόνο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Ωστόσο, δεν είναι η μόνη NAVTEX της Τουρκίας που αμφισβητεί την Ε.Ε. και αποτελεί σαφής ένδειξη της επιθετικής στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει η Άγκυρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Τουρκία εξέδωσε οδηγία για δίωρη άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, ανήμερα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (20/6/2019).

Μάλιστα, η έκδοση της εν λόγω NAVTEX ήρθε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», πέρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής (21/6) τα Στενά των Δαρδανελίων, με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το «Γιαβούζ», που συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, είναι το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μετά τον «Πορθητή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας