Ρώσος διπλωμάτης: Το ΝΑΤΟ να δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί Ουκρανία

502

Η Μόσχα θέλει το ΝΑΤΟ να δηλώσει δημόσια ότι δεν θα αφήσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη βορειοτλαντική συμμαχία, δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης Κονσταντίν Γκαβρίλοφ.

Η δήλωσή του έρχεται την ημέρα που οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν μια διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες και στον απόηχο των νέων ρωσικών ανακοινώσεων περί νέας απόσυρσης στρατευμαύτων, αυτή τη φορά από την Κριμαία, η οποία ωστόσο αμφισβητείται από το ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει ότι  η Ρωσία όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντιθέτως αυξάνει τις δυνάμεις της στα ουκρανικά σύνορα. 

«Η Ρωσία θα επιμείνει καλώντας το ΝΑΤΟ να δηλώσει δημόσια την άρνησή του να δεχθεί την Ουκρανία στις τάξεις του. Το Κίεβο, με τη σειρά του, πρέπει να διακηρύξει το ουδέτερο, αδέσμευτο καθεστώς του», είπε ο Γκαβρίλοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τις δυτικές δυνάμεις ότι δεν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία, αλλά το ΝΑΤΟ λέει ότι ως κυρίαρχο έθνος η Ουκρανία θα πρέπει να είναι ελεύθερη να αποφασίζει τις δικές της συμμαχίες ασφαλείας. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μόνη της.

BBC

Η Ουκρανία είναι επί του παρόντος μια «χώρα εταίρος», πράγμα που σημαίνει ότι ότι μπορεί να της επιτραπεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όμως αρνείται να δεχτεί κάτι τέτοιο, ισχυριζόμενος ότι οι δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τη συμμαχία για να περικυκλώσουν τη Ρωσία και θέλει το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες στην ανατολική Ευρώπη.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας