Ρωσικό ΥΠΕΞ: Απαντά στις κατηγορίες ΗΠΑ για έκδοση πλαστού λιβυκού χαρτονομίσματος

1490
ρωσικό

Η Αμερικανική Πρεσβεία στη Λιβύη και το Στειτ Ντιπάρτμεντ σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “καταδικάζουν” την έκδοση “πλαστούχαρτονομίσματος από τη ρωσική, κρατικών συμφερόντων, εταιρία Goznak και την αποστολή χρηματικού φορτίου με πλοίο ακτοπλοϊκής εταιρίας από την Ρωσία, στην Κεντρική Τράπεζα της Βεγγάζης στην Ανατολική Λιβύη.

Η παράδοση του φορτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής εταιρίας, κατασχέθηκε από τις τελωνειακές υπηρεσίες της Μάλτας, παραβιάζοντας όλες τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας, συνεπώς, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τη χρονική στιγμή διατύπωσης του νέου αμερικανικούκατηγορητήριου” εναντίον της Ρωσίας. Προφανώς λόγω των τελευταίων αμερικανικών ανακοινώσεων (Διοίκηση ΗΠΑ Αφρικής) που φέρουν τη Ρωσία, μέσω Λευκορωσίας να έχει στείλει ρωσικά μαχητικά (Mig29 και SU24, 14 τον αριθμό) στον Χαλίφα Χαφτάρ που αναδεικνύουν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, την αυξανόμενη ρωσική εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Τα δηνάρια δεν είναι πλαστά αλλά οι δηλώσεις των ΗΠΑ

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, 30/5, τονίζει ότι “τα λιβυκά νομίσματα αξίας άνω του 1 δις, που εκτυπώθηκαν στη Μόσχα και κατασχέθηκαν από τις αρχές της Μάλτας, δεν είναι πλαστά“.

Η Λιβύη έχει δύο κεντρικές τράπεζες, μια στην πρωτεύουσα της Τρίπολης και μια στη Βεγγάζη γιατί η χώρα ελέγχεται από δύο κέντρα εξουσίας. Συνεπώς δεν είναι τα δηνάρια (λιβυκό νόμισμα) πλαστά αλλά οι αμερικανικές δηλώσεις“.

Στην ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται, επίσης, ότι το 2015 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας στη Βεγγάζη και της ρωσικής εταιρίας Goznak, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με το Reuters, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2019, η CBL (Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης) στη Βεγγάζη έχει παραλάβει σε 4 ξεχωριστά φορτία λιβυκό νόμισμα αξίας 4,5 εκ. δηναρίων από τη Ρωσία.

Το διοικητικό συμβούλιο του τραπεζικού οργανισμού της Ανατολικής Λιβύης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι έχει αναθέσει σε εταιρία νομικών συμβούλων τη διερεύνηση της υπόθεσης από τις τελωνειακές αρχές της Μάλτας και τη λήψη μέτρων-κυρώσεων με στόχο την απελευθέρωση του φορτίου.

The statement of the US embassy in Libya in which it claimed the confiscation of a new shipment of Libyan currency

The statement of the US embassy in Libya in which it claimed the confiscation of a new shipment of Libyan currency

Από τις ανακοινώσεις των Αμερικανικών Αρχών προκύπτει, ότι στηρίζουν ως τη μόνη, νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, το ανδρείκελο του Ταγίπ Ενρτογάν στη Λιβύη, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνών τελικά και όχι της Λιβύης, καθώς έχει διοριστεί και δεν έχει εκλεγεί από το Λιβυκό λαό, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ!

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας