Ρωσία, Ιράν, Κίνα πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις στον Κόλπο-Νέοι κυρίαρχοι της Ευρασίας!

566
Κίνα πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις στον Κόλπο

Η σύμπλευση Κίνας-Ρωσίας-Ιράν δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-QUAD με τον ψυχρό πόλεμο να εκτείνεται πλέον σε Παγκόσμιο επίπεδο

Η Ρωσία, το Ιάν και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν κοινές θαλάσσιες ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο περί τα τέλη του 2021 ή αρχές του 2022, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τεχεράνη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA τη Δευτέρα

Οι ασκήσεις με την συμμετοχή πολεμικών πλοίων των τριών χωρών θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την αντιμετώπιση της πειρατείας, διευκρίνισε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις δεν είναι οι πρώτες που διεξάγονται από τις εν λόγω χώρες στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Συγκεκριμένα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019, ο Υποστράτηγος Shao Yuanming, Αναπληρωτής Αρχηγός του Τμήματος Κοινού Επιτελείου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ), ταξίδεψε στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για σπάνιες στρατιωτικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την οργάνωση μιας σειράς άνευ προηγουμένου κοινών ναυτικών ασκήσεων μεταξύ Κίνας, Ιράν και Ρωσίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον Ινδικό Ωκεανό και τη Θάλασσα του Ομάν από τις 27-29 Δεκεμβρίου.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν μόλις η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν έφτασε σε σημείο κρίσης στα τέλη του 2019. Η άσκηση σηματοδότησε επίσης μια εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ του Ιράν και της ΛΔΚ σε θέματα οικονομίας, διπλωματίας και ασφάλειας.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν αυξήσει τόσο τη στρατιωτική όσο και την οικονομική συνεργασία με το Ιράν ενάμιση χρόνο, από τότε που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποχώρησε από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση του Ιράν έχει επανειλημμένα προωθήσει την εμβάθυνση των σχέσεών της με την Κίνα και τη Ρωσία ως επίδειξη διπλωματικής δύναμης, οι σύμμαχοί του δεν ήταν τόσο εκδηλωτικοί για την αυξανόμενη σχέση φιλίας μεταξύ τους.

Τον Δεκέμβριο, οι Ιρανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στις τριμερείς ασκήσεις με τίτλο «Θαλάσσια ζώνη ασφαλείας»-ως απόδειξη ότι το Ιράν μπορεί να ξεπεράσει τις σαρωτικές κυρώσεις με τη βοήθεια των μη δυτικών συμμάχων του και δήλωσαν ότι οι ασκήσεις σηματοδοτούν μια νέα τριπλή συμμαχία στη Μέση Ανατολή.

Αντίθετα, αξιωματούχοι από τη Ρωσία και τη ΛΔΚ ήταν πιο συγκρατημένοι, λέγοντας για τις κοινές ασκήσεις, ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνηθισμένων επιχειρήσεων κατά της πειρατείας, αναδεικνύοντας τις ειρηνευτικές προτεραιότητές τους και επιδιώκοντας την αποπολιτικοποίηση των ασκήσεων.

Ενός κακού μύρια έπονται

Η χρονική περίοδος που εξαγγέλθηκε η πραγματοποίηση των εν λόγω κοινών ναυτικών ασκήσεων Ρωσίας-Κίνας-Ιράν δεν είναι τυχαία , αφού όπως λέει μια παροιμία του σοφού Ελληνικού λαού “ενός κακού μύρια έπονται”.

Συγκεκριμένα, έρχεται τη στιγμή της επικράτησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, για την οποία έχουν κάθε λόγο να επιχαίρουν η σιωπηρή πλήν όμως άκρως υποστηρικτική προς τους Ταλιμπάν μέσω Πακιστάν κυρίως, Κίνα, η Ρωσία που βλέπει το γεγονός ως συρρίκνωση της επιρροής των ΗΠΑ στην αυλή της και το Ιράν του οποίου η στρατηγική σημασία για την υλοποίηση του “δρόμου του μεταξιού” αναβαθμίζεται κατακόρυφα, ενώ θα παίξει και σημαντικότατο ρόλο αναφορικά με την διέλευση ή μη Αφγανών προσφύγων προς Τουρκία και ΕΕ.

Εκτιμούμε  ότι οι ΗΠΑ  μετά την αποχώρηση και του τελευταίου δυτικού υπηκόου από το Αφγανιστάν, θα αλλάξουν στάση τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο, πραγματοποιώντας  αεροπορικές επιθέσεις σε βάρος των Ταλιμπάν αν αυτοί δεν δημιουργήσουν κυβέρνηση ευρύτερου συνασπισμού και επιτεθούν κατά των λιγοστών κυβερνητικών δυνάμεων που βρίσκονται επί του παρόντος στην κοιλάδα Pantsir, προκειμένου να τονώσουν το πληγωμένο τους γόητρο Παγκοσμίως και για να λειάνουν τις πολλές και ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό τους από την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Αυτό το γνωρίζουν Ρωσία και Κίνα και για τον λόγο αυτό σπεύδουν τώρα να ανακοινώσουν τις κοινές ναυτικές ασκήσεις τους με το Ιράν, θέλοντας έτσι να υποδηλώσουν ότι αμφισβητούν την αμερικανική κυριαρχία ακόμη και στον Περσικό κόλπο-Ινδικό ωκεανό

Η αντιπαράθεση άλλωστε ΗΠΑ-Κίνας στον Ινδικοειρηνικό ωκεανό είναι σε εξέλιξη με τις ΗΠΑ να δημιουργούν έναν νέο στόλο στην περιοχή , τον 1ο στόλο τους.

Συνεπώς οι ΗΠΑ θα διαθέτουν τον 5ο στόλο τους στον Περσικό-Ερυθρά Θάλασσα, τον 1ο στόλο τους στον Ινδικοειρηνικό ωκεανό και τον 7ο στόλο τους στον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ παράλληλα συγκροτούν συμμαχία με Ιαπωνία-Αυστραλία-Ινδία και τις ίδιες (QUAD) σκοπεύοντας να αποκλείσουν την Κίνα από τις ανοικτές θάλασσες και τους ωκεανούς.

Σε αυτή τους την προσπάθεια επικουρούνται από την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας