Ρωσία: Δεν ευθυνόμαστε για την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

715
κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας αυτή την εβδομάδα ότι περιορίζει τις προμήθειες και αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Ούτε η Ρωσία ούτε ο κύριος εξαγωγέας μας η Gazprom έχουν καμία σχέση με αυτό”, δήλωσε ο Νόβακ στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ρωσία έχει “παραδώσει σημαντικά περισσότερα” σε πελάτες όπως η Γερμανία και η Τουρκία που είχαν εξαντλήσει τα συμβατικά τους όρια, είπε.

Ο Νόβακ κατηγόρησε “την κοντόφθαλμη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επί πολλά χρόνια έχει σκόπιμα απομακρυνθεί από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις, μετατόπισε τον ενεργειακό της τομέα προς τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία”.

Η Ευρώπη παλεύει με μια ενεργειακή κρίση που είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας να σπάσουν πολλαπλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ηπείρου βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία και οι δύο πιο κρύοι μήνες του έτους μόλις έχουν ξεκινήσει.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις παραδόσεις, είπε ο Νόβακ, αλλά χρειάζεται μακροπρόθεσμα συμβόλαια για να δικαιολογήσει τις επενδύσεις στην παραγωγή.

Ο Novak απάντησε σε σχόλια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Fatih Birol, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι περιορίζει τις προμήθειες στην αγορά spot παρά τις υψηλές τιμές. Είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις παραδόσεις κατά τουλάχιστον ένα τρίτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας