Ριάντ: Σε κλίμα έντασης το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

915
ριάντ

Σε πλήρη αναβρασμό βρίσκεται η Μέση Ανατολή, με την πολυμέτωπη αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας- Ιράν, την πρόσφατη απόφαση του Κατάρ να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ και το Ριάντ να δέχεται πυρά κριτικής για την υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι και την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. 

Στο περιβάλλον αυτό συνεδριάζει σήμερα στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), με τους οικοδεσπότες να σχεδιάζουν να θίξουν όλα τα παραπάνω ζητήματα, πλην της υπόθεσης Κασόγκι.

Τα βλέμματα είναι πρωτίστως στραμμένα στο Κατάρ, όχι μόνο γιατί οι ΗΠΑ ασκούν το τελευταίο διάστημα πιέσεις στο βασίλειο των Σαούντ να προσεγγίσει και πάλι το εμιράτο, ύστερα από διετή προσπάθεια να το οδηγήσει στην απομόνωση, αλλά και γιατί η επικείμενη αποχώρηση της Ντόχα από το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θέλει να στείλει ηχηρό μήνυμα πρωτίστως στο Ριάντ.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο εμίρης του Κατάρ θα δώσει το παρών στην 39η Σύνοδο του  GCC ή θα προτιμήσει να εκπροσωπηθεί η χώρα του από χαμηλόβαθμους εκπροσώπους. Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, αλλά και η Αίγυπτος (που δεν είναι μέλος του GCC) διέκοψαν διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας το εμιράτο ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα του Ιράν, που έρχεται αντιμέτωπο με αμερικανικές κυρώσεις, χωρίς αυτό να έχει ωστόσο ανακόψει την προσπάθειά του για αύξηση της επιρροής στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας