Ρεύμα φτηνό για όλο το λαό – Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα

1624
κυβέρνηση

Η  δήθεν μεταμνημονιακή  Ελλάδα του κ. Τσίπρα ξεγυμνώνεται κάθε  μέρα στα γραφεία της ΔΕΗ  σε  όλη  τη  χώρα .Χιλιάδες άνθρωποι  καθημερινά συγκεντρώνονται  και αγωνιούν να κάνουν  κάποια ρύθμιση  για να μην μείνουν χωρίς  ρεύμα . Τη ρύθμιση όμως δυστυχώς  τη χάνουν μετά από  ένα δίμηνο, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν  και τη δόση και τον τρέχοντα λογαριασμό .

Το  ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα έχει  γίνει  πολύ  ακριβό.

 Η αιτία γνωστή.

Είναι η  κατάργηση ουσιαστικά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και η  μετατροπή του ηλεκτρικού ρεύματος   από κοινωνικό αγαθό σε αγοραίο εμπόρευμα και είδος πολυτελείας.

Η  λεγόμενη  «απελευθέρωση  της  αγοράς  ηλεκτρικές  ενέργειας», η  μερική ιδιωτικοποίηση  της ΔΕΗ, η διάσπαση  της σε τρεις Εταιρείες (ΔΕΗ,ΔΕΔΔΗΕ  και ΑΔΜΗΕ) είχε  ως αποτέλεσμα  τη  μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος.  Το  γεγονός αυτό  σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών έχουν οδηγήσει τα λαϊκά νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εξόφληση όχι μόνο των λογαριασμών του ρεύματος αλλά και των διακανονισμών, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη και να   μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα στοιχεία  της  ίδιας της Eurostat είναι  αμείλικτα  για τους  θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων  και  των  μνημονίων. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  για τα νοικοκυριά τα   χρόνια των μνημονίων 2009-2017 έχει αυξηθεί κατά  74,61%!!! λόγω κυρίως  της  αύξησης  των  τελών  και  των  φόρων κατά  497,78%!!! .. Το 42% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι φόροι και τέλη, σύμφωνα με μελέτη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι  χαρακτηριστικό   ότι το 2008 ένα νοικοκυριό πλήρωνε για ηλεκτρικό ρεύμα 1233 ΩΧΒ, το ποσό των 114,00 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α. Σήμερα πληρώνει για τις ίδιες ΩΧΒ το ποσό των 190,89 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο ποσό αυτό ο Φ.Π.Α. που σημειωτέον ο συντελεστής του έχει αυξηθεί από 9% σε 13%.

ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Η ΛΑΕ ΕΧΕΙ:

  1. Επαναφορά του  νόμου 4320/19-03-2015 γνωστός ως νόμος Λαφαζάνη.

Ο νόμος, προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο δωρεάν για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επαναφορά του νόμου Λαφαζάνη  θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικογένεια που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να  πληρώνει μόνο 65 ευρώ το τετράμηνο, ενώ σήμερα η ίδια οικογένεια ενταγμένη στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνει 225 ευρώ!!! δηλαδή 3,5 φορές επάνω.

Η λύση άμεσα μπορεί να δοθεί αν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης επαναφέρει το νόμο του πρώην Υπουργού Ενέργειας και Γραμματέα της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος καταργήθηκε μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου από 222 βουλευτές όλων των μνημονιακών κομμάτων.

Η ΛΑΕ καλεί όλους τους πολίτες, τις κοινωνικές οργανώσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση να δημιουργήσουν ένα μεγάλο κίνημα και να απαιτήσουν την άμεση επαναφορά του καταργημένου νόμου 4320/19-03-2015.

  1.   Άμεση ηλεκτροδότηση όλων των κομμένων για χρέη νοικοκυριών, με μεγάλες εκπτώσεις των χρεών και διακανονισμούς πληρωμής σε βάθος χρόνου που θα υπολογίζουν την εισοδηματική ικανότητα της οικογένειας και θα περιλαμβάνουν σταθερό ποσό. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι και άδικο και ατελέσφορο. Ένα νοικοκυριό μπορεί να διακανονίσει τα χρέη του στη ΔΕΗ, αλλά πρέπει να πληρώνει στο ακέραιο τους επόμενους λογαριασμούς, τους οποίους φυσικά και ΔΕΝ μπορεί για τους ίδιους λόγους που δεν πλήρωσε τους προηγούμενους.
  2. Επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης0-800, 800-1000, 1000-1200, 1200-1600, 1600-2000, 2000-3000, 3000 και άνω κιλοβατώρες με φθηνότερες τιμές για τις χαμηλές κλίμακες, δηλ. τα πιο φτωχά και μικρά νοικοκυριά. Η κλιμάκωση θα επιφέρει άμεση μείωση από 26% ως 10% για τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις.
  3. Άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του τέλους εκτελωνισμού 5/1οοο. Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200 KWh της τάξης του 5% στο λογαριασμό της.

5.Ενιαίος λογαριασμός σημαίνει καμία ξεχωριστή χρέωση για ΥΚΩ. Υποχρέωση μιας δημόσιας επιχείρησης είναι να δίνει ρεύμα στην Πίνδο και στο Καστελλόριζο. Ας τα αφαιρέσει από τα κέρδη των μετόχων της. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες παρόχους WATT & VOLT A.E. και ELPEDISON Α.Ε., PROTERGIA κ.λ.π. που εισπράττουν κι αυτοί από το λογαριασμό των νοικοκυριών «Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας». Τι κοινωνική ωφέλεια παρέχουν βέβαια…. ουδείς γνωρίζει (δες και ΡΑΕ/356/2014 – ΦΕΚ Β΄/1873/10.7.2014). Η κατάργησή τους θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh της τάξης του 14% στο λογαριασμό της.

  1.    Άμεση μείωση του ΦΠΑ, καταρχήν στα επίπεδα προ κρίσης (9%). Το ρεύμα είναι αγαθό πρώτης ανάγκης για το σύγχρονο άνθρωπο, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν παπούτσι ή μεταξωτή κορδέλα. Δηλαδή άμεση μείωση του συνολικού λογαριασμού κατά 4%.
  2.  Να καταργηθεί το ΕΤΜΕΑΡ. Δεν μπορεί μια 4μελής οικογένεια να επιδοτεί ιδιωτικές επιχειρήσεις με  200 και 500€ το χρόνο για τον Κοπελούζο, το Μυτιληναίο, την ENEL και τηνEdF-Energies Nouvelles, που κερδοσκοπούν, χαρατσώνουν και επιδοτούνται για ηλεκτροπαραγωγή και με «αέρα» και με «αέριο» και φιλοδοξούν να είναι οι νέοι μεσάζοντες με τα ΝΟΜΕ.

Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση ανακούφιση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh, με μείωση της τάξης του 22% στο λογαριασμό της.

Μόνο από την κατάργηση των διαφόρων φόρων και τελών και την επαναφορά της κλιμακωτής τιμολόγησης η μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για μια μέση τετραμελή οικογένεια (2200KWh/4μηνο) ξεπερνά το 41%!! Αν προστεθεί και η κατάργηση των ΥΚΩ, η μείωση φτάνει το 55%!!!!

  1.  Ενιαία Καθετοποιημένη ΔΕΗ σε Παραγωγή – Μεταφορά – Διανομή – Προμήθεια και άρα ενιαία τιμή, χρέωση και ενιαίος λογαριασμός ρεύματος. Πέρα από τις οικονομίες κλίμακας και την φθηνότερη τιμή ρεύματος που θα επιφέρει άμεσα η ενοποίηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, θα γλιτώσει και η ΔΕΗ και τα νοικοκυριά και η βιομηχανία κ.ο.κ. από τους απανωτούς ΦΠΑ σε κάθε ξεχωριστή χρέωση που αθροίζονται για να υπολογιστεί ο γενικός ΦΠΑ στο ρεύμα.·     

Ο αγώνας λοιπόν για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό μπορεί να υλοποιηθεί από μια ενιαία και 100% δημόσια και κοινωνική Δ.Ε.Η. Μια ΔΕΗ που θα ενσωματώσει ξανά τις αποσχισθείσες εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Μια Δημόσια ΔΕΗ που μαζί  με δημόσια ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και δημόσια ΕΛΠΕ θα αποτελέσουν τον δημόσιο εκείνο ενεργειακό  πυλώνα που θα υπηρετήσει τα συμφέροντα της κοινωνίας και της ανάπτυξης. Αυτά προϋποθέτουν  την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και την ανατροπή των νεοφιλελευθέρων  πολιτικών  .

Αυτό  μπορεί  να το εγγυηθεί  μόνο ένα ισχυρό λαϊκό  κίνημα και  μια ισχυρή ΛΑΕ στο  λαό, στη Βουλή και  στην Ευρωβουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας