Ράμα για Τσάμηδες: Δεν υπάρχει "εδαφική διεκδίκηση" αλλά θέμα δικαιωμάτων και περιουσιών

1443
τσάμηδες

Θέμα Τσάμηδων επαναφέρει για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, με την επισήμανση ότι «έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν περιουσίες» αλλά παράλληλα σημειώνει ότι «εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στα «Νέα» διευκρινίζει ωστόσο  ότι «το “ζήτημα των Τσάμηδων” υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας, που κάποτε ζούσαν στη χώρα και τίποτα ευρύτερο».
«Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει με τη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού όπως κανονικά μπορεί κάθε Ευρωπαίος πολίτης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ράμα.
Σχετικά με το Σκοπιανό ο Αλβανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι «μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα “Μακεδονία” (όπως και να λέγεται βάσει συμφωνίας) είναι σημαντικό για το μέλλον των λαών της, της περιοχής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και για την Ελλάδα επίσης».
Παράλληλα κάνει γνωστό ότι «είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα»
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ο κ. Ράμα υποστηρίζει εξάλλου ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας