Τσουνάμι κατασχέσεων της εφορίας για χρέη 5,6 δισ. ευρώ

1359
κατασχέσεις
κατασχέσεις
Ακόμη ψηλότερα, σε σχέση με το 2017 βάζει τον πήχη η ΑΑΔΕ το 2018, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που σημαίνει εντατικοποίηση των πιέσεων προς τους οφειλέτες, βασικά μέσω των κατασχέσεων κινητών και των δεσμεύσεων των ακινήτων.
Το 2017, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέσω των κατασχέσεων ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς ή εις χείρας τρίτων, εισπράχθηκε το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ, ενώ για το 2018, ο στόχος τέθηκε στην είσπραξη πάνω από 5,6 δισ. ευρώ.
Η στοχοθεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για το 2018, τίθεται με την επικαιροποίηση του μνημονίου. Ειδικότερα όπως αναφέρεται σχετικά, εντός του 2018, θα εισπραχθούν μέσω κατασχέσεων από το «καλάθι» των ληξιπρόθεσμων, τα ακόλουθα ποσά:
* 2,8 δισ. ευρώ από “παλαιά” ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις φορολογικές αρχές, δηλαδή χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως και το τέλος του 2017.
* Το 24% των λεγόμενων “νέων” ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις φορολογικές αρχές, δηλαδή τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα δημιουργηθούν εντός του 2018. Από αυτά οι αρμόδιες αρχές θα επιδιώκουν την είσπραξη του 24%. Με την υπόθεση εργασίας ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κάθε έτος ανέρχονται στο ποσό των 11-13 δισ. ευρώ (12,9 δις. ευρώ, ήταν τα νέα χρέη το 2017), οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να εισπράξουν ένα ποσό της τάξης άνω των 2,8 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος, η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που παρέχει η νομοθεσία όπως είναι:
– Η αύξηση του μηνιαίου ρυθμού διενέργειας κατασχέσεων σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, λοιπά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου. Κάθε μήνα του τρέχοντος έτους οι φοροεισπρακτικες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. (Ε.Μ.ΕΙΣ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι Δ.Ο.Υ.) θα επιβάλλουν περισσότερες από 20.000 κατασχέσεις που ήταν ο μέχρι τώρα μέσος μηνιαίος ρυθμός το 2017.
– Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων από τον Μάιο, που έχουν κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο με τιμές εκκίνησης προσδιοριζόμενες από ιδιώτες εκτιμητές στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς. Αυτό εκτιμάται ότι θα επιδράσει εκφοβιστικά σε όσους έχουν δεσμευτεί τα ακίνητά τους, έναντι οφειλών προς το δημόσιο, ώστε να σπεύσουν για ένταξη σε κάποια ρύθμιση.
– Η προμήθεια λογισμικού που θα επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας κυρίως μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κατάσχεσης.
Πάντως, αποτρεπτικά για τη δημιουργία νέων χρεών προς το δημόσιο θα λειτουργήσει και η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων παραμονής οφειλετών του Δημοσίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο φορολογούμενος για να παραμείνει πλέον στις 100 δόσεις με τα προνόμια που έχει η συγκεκριμένη ρύθμιση, θα πρέπει να μην αφήνει απλήρωτους νέους φόρους ούτε για μία μέρα. Εάν περάσει έστω και μία μέρα, που δεν εξοφληθεί η νέα οφειλή, τότε ακυρώνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων και ολόκληρο το ποσό που έχει ενταχθεί σε αυτή καθίσταται άμεσα απαιτητό.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική καθώς, αναβιώνει ο εφιάλτης των κατασχέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας