«Πόλεμο» στο περιβάλλον Trump κήρυξε ο αποχωρήσας ακροδεξιός Bannon

1612
Bannon

Εγκατέλειψε τον Trump και ο δισεκατομμυριούχος οικονομικός σύμβουλός του, Carl Icahn
Πόλεμος και μεγάλες αντιπαραθέσεις έχουν ξεσπάσει στο περιβάλλον Trump και στον Λευκό Οίκο, επιτείνοντας την κρίση πολιτικού προσανατολισμού που διαπερνά την πολιτική Trump και γενικότερα του πολιτικουοικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ.
Η Αμερική, βλέποντας να χάνει διαρκώς έδαφος στην παγκόσμια ηγεμονία της,  μοιάζει με υπερωκεάνιο που πλέει χωρίς πυξίδα και χωρίς ακριβή προσανατολισμό.
Αυτή η Αμερική γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τον κόσμο.
Στο στόχαστρο του Steve Bannon, παραιτηθέντως στρατηγικού συμβούλου του Donald Trump, δεν είναι ο Donald Trump αλλά η κόρη του Ivanka, ο γαμπρός του και το κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών .«Είμαι φορτωμένος, έχω ξανά στα χέρια τα όπλα μου» δήλωσε.
Πόλεμο στο κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών κήρυξε ο Steve Bannon με την πρώτη του συνέντευξη λίγες ώρες μετά την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο.
«Είμαι έτοιμος και φορτωμένος. Έχω τα χέρια μου πάλι πίσω στα όπλα. Τώρα που επιστρέφω στο Breitbart και γνωρίζοντας όσα γνωρίζω θα βάλω γκάζια σε αυτό το μηχανισμό» δήλωσε στο Weekly Standard.
Σύμφωνα με αναλυτές στο στόχαστρο του Bannon θα μπουν όλοι όσοι εκείνος θεωρεί ότι είναι ένοχοι για τον «θάνατο» της προεδρίας Trump «για την οποία πολεμήσαμε και νικήσαμε». Αυτό σημαίνει ότι στο στόχαστρο θα μπουν η Ivanka Trump, ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Γκάρι Κον, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλαις Χ. Ρ. ΜακΜάστερ και ο Πολ Ράιαν.
Ο Bannon ον ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι συνεχίζει να μάχεται υπέρ του Donald Trump, ενώ επανήλθε αμέσως στο πόστο του διευθυντή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Breitbart News, ο οποίος πρόσκειται στην άκρα δεξιά.
«Για την περίπτωση που υπάρχει η παραμικρή σύγχυση, αφήστε με να ξεκαθαρίσω τα πράγματα: εγκαταλείπω τον Λευκό Οίκο και πάω στον πόλεμο υπέρ του Τραμπ κι εναντίον των αντιπάλων του — στο Καπιτώλιο, στα ΜΜΕ και στον κόσμο των επιχειρήσεων», είπε ο Μπάνον στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Ο Μπράιτμπαρτ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Steve Bannon ανέλαβε και πάλι καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου του, χαρακτηρίζοντάς τον έναν «ήρωα». Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας ήταν παρών σε μια πρώτη σύσκεψη της συντακτικής ομάδας του ιστότοπου.
Πριν ενταχθεί στην εκστρατεία του Τραμπ τον Αύγουστο του 2016 ο 63χρονος Bannon είχε μετατρέψει το Breitbart στον ειδησεογραφικό ιστότοπο που προτιμούν οι εθνικιστές και οι υποστηρικτές της alt-right, μιας ισχυρής φράξιας της αμερικανικής άκρας δεξιάς.
Οπαδός του προστατευτισμού και μιας εθνικιστικής οικονομικής πολιτικής, ο Bannon υπήρξε αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επενδυτής στη Goldman Sachs και κινηματογραφικός παραγωγός. Θεωρείτο ο ιθύνων νους πίσω από πολλές τοποθετήσεις του Trump εναντίον του κατεστημένου και μια ισχυρή εθνικιστική φωνή στον Λευκό Οίκο. Είχε ξαναβρεθεί σε επισφαλή θέση, αλλά ο Trump ως τώρα επέλεγε πάντα να τον κρατήσει ως σύμβουλο, κυρίως επειδή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογική του νίκη.
Αποχώρησε από οικονομικός σύμβουλος του Trump ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn
Αποφάσισα να τερματίσω τη συνεργασία μας, διότι δεν θα επιθυμούσα οι κομματικές συγκρούσεις να επισκιάσουν την κυβέρνησή σας ή το σημαντικό έργο της κυρίας Ράο, αναφέρει σε επιστολή του.
Ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn ανακοίνωσε χθες ότι αποποιείται τον ρόλο του συμβούλου του Donald Trump για θέματα απορρύθμισης της οικονομίας, χωρίς πάντως να συνδέσει άμεσα την απόφασή του αυτή με τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τα βίαια επεισόδια στη Charlottesvill.
Ο Carl Icahn 81 ετών, είναι ένας από τους πιο γνωστούς χρηματομεσίτες της Γουόλ Στριτ. Ορίστηκε τον Δεκέμβριο «ειδικός σύμβουλος» του Trump αρμόδιος για την απορρύθμιση, με βασική αποστολή του να «απαλλάξει» τη χώρα από «τις καταστροφικές κανονιστικές ρυθμίσεις (…) που αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη» των ΗΠΑ.
Σε επιστολή του προς τον Trump, την οποία ανήρτησε στον ιστότοπό του, ο Carl Icahn επικαλέστηκε για να εξηγήσει την αποχώρησή του τον διορισμό ενός άλλου προσώπου, της Νεόμι Ράο, σε ρόλο «διευθύντριας για θέματα απορρύθμισης».
Ο διορισμός της Rao επικυρώθηκε από την αμερικανική Γερουσία τον Ιούλιο.
Ο διορισμός του Carl Icahn, ο οποίος προσέφερε αμισθί τις υπηρεσίες του στον πρόεδρο Trump— την εκστρατεία του οποίου είχε υποστηρίξει εξαρχής — επικρίθηκε από πολλούς Δημοκρατικούς, οι οποίοι υποπτεύονταν ότι θα προωθούσε εντός των ορίων των καθηκόντων του φακέλους στους οποίους είχε προσωπικό οικονομικό συμφέρον, όπως για παράδειγμα αλλαγές του κανονιστικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος που επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία διυλιστηρίων πετρελαίου.
«Αντίθετα με όσα υπαινίχθηκαν κάποιοι από τους Δημοκρατικούς που σας αντιπολιτεύονται, δεν απέκτησα ποτέ πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν ήσαν δημόσιες, ούτε επωφελήθηκα της θέσης μου», στην επιστολή του, πριν προσθέσει ότι επ’ ουδενί θεωρεί ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπήρξε οποιαδήποτε «σύγκρουση συμφερόντων».
«Μολοντούτο αποφάσισα να τερματίσω τη συνεργασία μας, με την έγκρισή σας, διότι δεν θα επιθυμούσα οι κομματικές συγκρούσεις να επισκιάσουν την κυβέρνησή σας ή το σημαντικό έργο της κυρίας Ράο», πρόσθεσε ο Icahn.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Trump, με τις οποίες αποπειράθηκε να υποβαθμίσει την ευθύνη των οργανώσεων της άκρας δεξιάς και των οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής για τα επεισόδια στη Charlottesvill το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχουν προκαλέσει πολεμική στις ΗΠΑ.
Ο Trump αποφάσισε να διαλύσει δύο συμβούλια της αμερικανικής προεδρίας για τις οικονομικές υποθέσεις, αφού πολλά στελέχη επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε αυτά υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Ο Icahn πάντως δεν συμμετείχε σε κανένα από τα δύο.
Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση του Icahn.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας