Πρώην αρχηγός CIA προς Trump: Η θέση σας στα σκουπίδια της ιστορίας

1508
cia

Ο Donald Trump πανηγύρισε, χωρίς να τηρήσει καν τα προσχήματα, την απόλυση του πρώην υπαρχηγού του FBI Andrew McCabe, εκφράζοντας τη χαρά του για την απομάκρυνση ενός ανθρώπου που θεωρούσε προσωπικό του αντίπαλο και κάνοντας λόγο για “μία μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία”, εκεί όπου πολλοί καταγγέλλουν μία πολιτική βεντέτα.
Ξυπνώντας τις ανησυχίες για την επιδίωξη του Λευκού Οίκου να θέσει τέλος στη ρωσική έρευνα του ειδικού ανακριτή Robert Maler, ο προσωπικός δικηγόρος του Trump John Dowd δήλωσε ότι ελπίζει πως το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ακολουθήσει το παράδειγμα της απόλυσης του Andrew McCabe και θα κλείσει την έρευνα.
Κάνοντας χρήση της έκφρασης που του χάρισε μεγάλες στιγμές ως σταρ τηλεριάλιτι, “Απολύεστε!” , ο Donald Trump πανηγύρισε, από τον λογαριασμό του στο Twitter φυσικά, την απομάκρυνση του Andrew McCabe: “Ο Andrew McCabe απολύθηκε, μία μεγάλη μέρα για τους άνδρες και τις γυναίκες του FBI που εργάζονται σκληρά-μία μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία”.
Στόχος εδώ και μήνες σφοδρών επικρίσεων εκ μέρους των συντηρητικών και του ίδιου του Donald Trump, ο Andrew McCabe, ο οποίος αποχώρησε από το πόστο του υποδιευθυντή του FBI, αλλά παρέμενε υπάλληλος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, έμαθε την απόλυσή του 48 ώρες πριν από τα 50ά του γενέθλια, οπότε και θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί κανονικά από την υπηρεσία του.
Πόλεμος κατά του Μάλερ
Η απάντησή του δεν άργησε να έρθει.
Δηλώνοντας θύμα ενός πολέμου που διεξάγεται από την κυβέρνηση Τραμπ κατά του FBI και κατά της έρευνας του ειδικού ανακριτή Robert Maller, ο Andrew McCabe κατήγγειλε “μία πρωτοφανή επιχείρηση, υπό την καθοδήγηση του ίδιου του προέδρου, για την απομάκρυνσή του από το πόστο του και για την καταστροφή της υπόληψής του”.
Ο Andrew McCabe άσκησε χρέη διευθυντή του FBI από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο 2017, μετά την απόλυση του  James Comey από τον Donald Trump, ο οποίος κατηγορούσε τον McCabe για στενή σχέση με τον Κόμεϊ, αλλά και με τους Δημοκρατικούς. Η σύζυγος του McCabe είχε συμμετάσχει στην προεκλογική καμπάνια για τους Δημοκρατικούς στην πολιτεία της Βιρτζίνια.
Ο ίδιος είχε συμμετάσχει στην έρευνα για τη χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικού λογαριασμού από την Hillary Clinton όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Μία έρευνα που ή Χίλαρι Κλίντον θεωρεί ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα της στις προεδρικές εκλογές, ενώ πολλοί συντηρητικοί διαμαρτυρήθηκαν για το ότι έκλεισε χωρίς να υπάρξει συνέχεια.
“Ιδού η αλήθεια: βρίσκομαι απομονωμένος και δέχομαι τέτοια μεταχείριση για τον ρόλο που έπαιξα, τις αποφάσεις που πήρα και για τα γεγονότα για τα οποία υπήρξα μάρτυρας μετά την απομάκρυνση του Τζέιμς Κόμεϊ”, κατήγγειλε επίσης ο Άντριου ΜακΚέιμπ.
Ο Donald Trump βρήκε την ευκαιρία και μέσω του Twitter επετέθη και πάλι κατά του πρώην αρχηγού του FBI: “Ο ηθικολόγος James Comey ήταν ο αρχηγός του και εμφάνιζε τον McCabeσαν παιδί της χορωδίας. Ήξερε όλα τα ψέματα και τη διαφθορά που κυριαρχούσε στα υψηλότερα κλιμάκια του FBI”.
Έλλειψη εντιμότητας
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Jess Sessions ανακοίνωσε την απόλυση του McCabe έπειτα από εσωτερική έρευνα, μετά από σασπένς εβδομάδων. Την Πέμπτη ακόμη, ο McCabe κατέθετε επί τέσσερις ώρες στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post.
Όμως, οι υπηρεσίες του FBI έφθασαν στο συμπέρασμα ότι ο Andrew McCabe είχε κάνει αποκαλύψεις στα μέσα ενημέρωσης και τήρησε ανέντιμη στάση καταθέτοντας ενόρκως.
Η απόφαση της απόλυσής του ελήφθη “έπειτα από πλήρη και δίκαιη έρευνα”, επέμεινε ο Τζεφ Σέσιονς. Όμως τα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.
Στην ανακοίνωσή του ο Andrew McCabe υπερασπίζεται την επικοινωνία του με έναν δημοσιογράφο, εξηγώντας ότι απέρρεε από τις υποχρεώσεις της θέσης του.
Ο δικηγόρος του κατήγγειλε την απευθείας ανάμειξη του Λευκού Οίκου στην υπόθεση αυτή με τις “επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του προέδρου”, με την εκπρόσωπό του Sarah Sanders να τον χαρακτηρίζει “κακό ηθοποιό”- και επεσήμανε ότι οι επιθέσεις αυτές πολλαπλασιάσθηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Andrew McCabe θα καταθέσει ως μάρτυρας κατά του προέδρου”.
“…στα σκουπίδια της Ιστορίας”
Ο Eric Holder, υπουργός Δικαιοσύνης επί των κυβερνήσεων του Barack Obama, εξέφρασε στο Twitter την ανησυχία του για μία “επικίνδυνη” απόφαση.
Αν και παραδέχεται ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να κρίνει επί της ουσίας τις κατηγορίες κατά του McCabe, “η χρονική συγκυρία μοιάζει απάνθρωπη και εμφανίζεται ως παράδοση που υπονομεύει την ανεξαρτησία του υπουργείου Δικαιοσύνης για να ικανοποιήσει ένα πρόεδρο με όλο και πιο ασυνάρτητη συμπεριφορά , ο οποίος δεν έπρεπε να παίξει κανέναν ρόλο εδώ”.
Από την πλευρά του ο Τζον Μπρέναν, αρχηγός της CIA επί κυβερνήσεως Obama, μίλησε χωρίς περιφράσεις:
“Όταν θα γίνει γνωστή η έκταση της απληστίας σας, της ηθικής σας έκπτωσης και της πολιτικής σας διαφθοράς, θα καταλάβετε τη θέση που σας ανήκει ανάμεσα στους ατιμασμένους δημαγωγούς στα σκουπίδια της Ιστορίας”, δήλωσε απευθυνόμενος προς τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας