Πρόεδρος Αιγύπτου προς στρατό: Να είστε έτοιμοι για επιχειρήσεις στη Λιβύη

1776
αλ

Οι τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της Τουρκίας ενώ με την υπογραφή του Τουρκολυβικού μνημονίου, στο στρατιωτικό σκέλος του,  η υπεροχή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Xαλίφα Χαφτάρ και του Ακίλα Σάλεχ, πρόεδρου της νόμιμης δημοκρατικά εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει, προσωρινά, ανατραπεί υπέρ των δυνάμεων της κυβέρνησης του ισλαμιστή πρωθυπουργού, μαριονέτας του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και των Δυτικών ιμπεριαλιστικών Διεθνών Οργανισμών, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σύμμαχος του νόμιμου εκλεγμένου Λιβυκού Κοινοβουλίου, πήρε μια νέα πρωτοβουλία. Σε συνέντευξη τύπου, με την  παρουσία του Χαλίφα Χαφτάρ και του Ακίλα Σάλεχ, όπως και ξένων διπλωματών στην πρωτεύουσα της χώρας του ανακοίνωσε τη  “Διακήρυξη του Καΐρου“, το περιεχόμενο της οποίας εμπίπτει στο πνεύμα των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Η Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, προβλέπει την έναρξη των ενδο-λιβυκών διαπραγματεύσεων, την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής και των μισθοφόρων της Τουρκίας, τον αφοπλισμό των ένοπλων παρακρατικών πολιτοφυλακών και την παράδοση οπλισμού τους στον LNA.

Για την κυβέρνηση του τουρκόφιλου Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων προϋποθέτει προηγουμένως την κατάληψη της Σύρτης, όπως και της αεροπoρικής βάσης Al Jufra, όπου βρίσκονται τα πλουσιότερα κοιτάσματα της βορειοαφρικανικής χώρας. Περιοχές που για την Ρωσία αλλά επίσης την Αίγυπτο και άλλες χώρες που υποστηρίζουν τους ηγέτες της Ανατολικής Λιβύης, αποτελούν “κόκκινη γραμμή“.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου σήμερα επισκέφτηκε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Στρατιωτική Ζώνη δυτικά, στα σύνορα με τη Λιβύη. Μίλησε στο στρατιωτικό προσωπικό και στους πιλότους των ένοπλων δυνάμεων τονίζοντας τους ότι “ ο αιγυπτιακός στρατός είναι ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή. Και όμως είναι “σοφός” στρατός που προστατεύει δεν απειλεί και είναι ικανός να υπερασπιστεί την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου και εκτός των συνόρων της χώρας”.

Η ομιλία του, αποτελεί οιωνό ότι οι αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις, αν χρειαστεί, θα εισέλθουν στο λιβυκό έδαφος για να αποτρέψουν την κατάληψη ολόκληρης της Λιβύης (Σύρτη Al Jufra και την ανατολική πλευρά της) από την Τουρκία, τις παρακρατικές στρατιωτικές δυνάμεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης Σάρατζ.

Απευθυνόμενος στις στρατιωτικές μονάδες της βάσης προχώρησε στην πολύ σημαντική ανακοίνωση: “Οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική παρέμβαση της Αιγύπτου έχει καταστεί απολύτως νόμιμη καθώς συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επίσης η επέμβαση νομιμοποιείται από την πρόσκληση των νόμιμων Λιβυκών Αρχών“.

Ο πρόεδρος, επίσης, απηύθυνε αίτημα σύγκλησης του Συνδέσμου των Αραβικών χωρών, η οποία πιθανότατα θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης, με κύριο θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και την τουρκική επιθετικότητα με στόχο να ζητήσει τη στήριξη του για την υλοποίηση της “Πρωτοβουλίας του Καΐρου”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ακίλα Σάλεχ-Χαλίφα Χαφτάρ, Al Hady Al Huweij, με δήλωσή του έκανε δεκτή τη νέα πολιτική πρωτοβουλία, προτείνοντας περαιτέρω την ενεργοποίηση του δόγματος της κοινής άμυνας που προβλέπεται στον Αραβικό Σύνδεσμο, καλώντας τα μέλη του να υιοθετήσουν και την “Πρωτοβουλία του Καΐρου”.

Σε συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος του LNA, Ahmed Al Mismari, σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη, τόνισε ότι στόχος της Άγκυρας είναι να κλέψει τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της πατρίδας του.

Οι Τούρκοι θα αποτύχουν να αποκτήσουν τα κοιτάσματα ανήκουν μόνο στους ελεύθερους Λίβυους. Δεν θα υποκύψουμε στις απειλές της Άγκυρας. Ο αγώνας μας εναντίον του Τούρκου εισβολέα θα είναι νικηφόρος“.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1274348524860329986

https://twitter.com/LNA2019M/status/1274377337359020032

*Με πληροφορίες από Reuters, τον λογαριασμό του LNA στο Twitter και Αιγυπτιακά ΜΜΕ

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας